O să las sub tăcere faptul, unanim recunoscut, că, de multe ori, porcul executat este ceva mai inteligent decât cei care-i fac seama. Ca o dovadă, nu puţini sunt bipezii care filmează tăierea şi tranşarea animalului pas cu pas, să le aibă amintire pe vecie, în albumul familiei. Dar febra creaţiei nu se opreşte aici, autorii de cântece de petrecere fiind şi ei chemaţi să stropească sonor acest eveniment, ce începe cu o ţuică mică şi sfârşeşte cu sângele cald încă, adunat în delicioasele – delicioase după unele gusturi, pe care nu-mi îngădui să le comentez aici – sângerete.
Altceva mă roade, însă. Întrebarea firească, pe care o adresez tuturor, este dacă se pot cuceri femei frumoase, recurgând la preludii porcine, la caltaboşi proaspeţi, la tobă usturoiată, la şorici crocant, alături de amintitele deja sângerete? Au ce căuta asemenea produse tradiţionale la o cină romantică, alături de lumânări discrete şi o muzică de fundal bogată în apropouri? Marele scriitor Ioan Groşan pretinde că da, un da apăsat, susţinând sus şi tare că un caltaboş insinuant - ce merită, prin formă şi dimensiuni, alături de cârnat, un loc de cinste în „Dicţionarul de simboluri” - şi-o ţuică de prună dă gata orice reprezentantă a sexului frumos.
Dacă e aşa, înseamnă că suntem un neam de nehaliţi, iar pe mine mă ia greu de la stomac, doar gândindu-mă la gustul pe care-l capătă sărutul pasional dintre amorezaţi, după o asemenea impregnare porcină. Nu-i mai romantic oare – nu îmi vine alt exemplu – cu fructele de mare şi cu şampania fină? La urma urmei, lumânările discrete şi muzica pot să lipsească.