Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 20 sep 2008 - Anul XIII, nr. 222 (3903)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Ziua limbii române?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Portalul „carte şi arte”, gospodărit cu dăruire de prozatorul Corneliu Leu, vine cu o propunere ce a izbutit să trezească interes din Australia până în hotarele comunelor Putna, Frătăuţi, Marginea, Grăniceri, Dorna Candreni: instituirea SĂRBĂTORII NAŢIONALE A LIMBII ROMÂNE. Se propune data de 29 (cu eventuală extindere către 31) august, în consonanţă cu evenimentul similar ce se desfăşoară în Republica Moldova de aproape 20 de ani. Precizându-se: „nu am dorit niciodată să ne suprapunem sărbătorii din Basarabia, ci s-o amplificăm la nivelul tuturor comunităţilor româneşti şi, mai ales, a ţării.”

Iniţiativa pare a fi primită cu entuziasm generalizat, dacă e să ne luăm după mesajele de susţinere sosite din toate colţurile ţării şi ale lumii, de la instituţii, organizaţii şi persoane dintre cele mai diferite. Cum ar fi directorul revistei „Cetatea culturală” (Cluj), primarul comunei Luncaviţa (Tulcea), Centrul cultural „Tudor Gheorghe” Izbiceni (Olt), Consiliul local Vulcana-Băi, şeful ARTRAD, preşedintele Ligii scriitorilor din România, vicepreşedintele Societăţii românilor din Australia, directorul revistei „Oglinda” (Focşani), vicepreşedinta FIJET, conducerea Asociaţiei Scriitorilor Români din Germania, bibliotecara din Cornu, directorul DJCCP Dolj, revista „Timpul” (Tg. Jiu), preşedintele Filialei Suceava a MPSR şi foarte, foarte mulţi alţii. Cum se vede, şi-au manifestat imediat adeziunea reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii de planul II sau chiar III, lipsind gesturi similare din partea forurilor statale şi personalităţilor de marcă ale clasei politice.

(Cum alegerile se apropie, este de aşteptat ca şi această ignorată nişă a interesului public să fie luată în atenţia doritorilor de voturi.) Dincolo de exclamaţii aprobative, iniţiativa lui Corneliu Leu şi a venerabilei reviste „Albina” este susţinută şi cu argumente. Cel mai ades, de suflet. Dintr-un text datorat regretatului G.I. Tohăneanu, decedat chiar în preziua propusei sărbători, decupăm observaţia-vers a lui Blaga: „limba este întâiul mare poem al lumii”. Grigore Vieru îşi exprimă nădejdea că, atunci „când va fi întreagă limba română, va fi întreagă şi ţara.” Un scriitor din Danemarca nu se sfieşte să afirme că „singura limbă care mă întregeşte ca om este limba română (…) de 40 de ani de când sunt rupt de ea, limba română continuă să-şi desfacă evantaiul imensităţii în faţa ochilor mei”. Apar şi diverse idei de completare a semnificaţiilor zilei de 29 august, ce ar urma să fie declarată şi „ziua mediului academic din România”, dar şi „ziua bisericilor din lemn” – până la dizolvarea iniţiativei prin exces de adeziune entuziastă: „Sunt de acord ca fiecare zi să fie a limbii române”. O altă propunere vine de la Cluj: „Acţiunea ar trebui să fie preluată de către Guvern, cu atât mai mult cu cât, pentru sărbătorirea Francofoniei, acelaşi Guvern a cheltuit sute de miliarde de lei din bugetul ţării.”

Cum se vede, iniţiativa a stârnit interes şi aprobare, ceea ce nu ne împiedică să aşezăm în pagină câteva întrebări. Românii au, slavă Domnului, sumedenie de sărbători. Fiinţează cu adevărat doar cele patronate de biserică ori de armată. Altfel, zilele contabililor sau apicultorilor sunt marcate (dacă sunt) doar în cercul breslei sărbătorite. Una în plus? Da, dacă n-o s-o potopească indiferenţa oficială. Situaţia între graniţele ţării diferă de cea din Basarabia. Acolo, româna este atacată din afară, de o limbă străină. La noi, este agresată din înăuntrul ariei propriilor vorbitori, nu numai de stricătorii de limbă, ci şi de românii ce consideră că s-ar cuveni să uităm şi să abandonăm limba strămoşilor, ori s-o folosim cel mult pentru înjurături. Instituirea unei astfel de sărbători s-ar cuveni să prilejuiască nu numai discursuri şi chermeze cu mici şi bere, ci în primul rând meditaţii responsabile privind starea limbii, spre a se opri degradarea ei tot mai evidentă. Astfel înţeleasă, susţin fără rezerve propunerea de a aşeza, în calendarul sărbătorilor româneşti, ZIUA LIMBII ROMÂNE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua limbii române?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 18 voturi
Ziua limbii române?5.0518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTAI LEGI , APOI SARBATORI trimis de
(21 sep 2008, 08:44:36
De acord, dar o astfel de sarbatoare nu cred ca ar sensibiliza prea mult constiinta celor care o profaneaza.

Salvarea (cred ca putem vorbi de asa ceva )limbii romane trebuie sa vina prin lege, ar trebui discutata in CSAT.

Nu zambiti, va rog!

1.1  RE: INTAI LEGI , APOI SARBATORI trimis de
(21 sep 2008, 08:47:31
Si asta deoarece noi, romanii din TARA nu cred ca avem o asemenea constiinta in privinta limbii romane cum o au cei din Basarabia, de exemplu.
1.2  RE: INTAI LEGI , APOI SARBATORI trimis de
(21 sep 2008, 11:58:22
Corect...Se pare ca si vorbitorii pe romaneste din diaspora folosesc o limba mai curata, lipsita de paraziti, argouri, tiganisme sau injurii, desi -in mod firesc- scapa din cind in cind cite un neologism/preneologism in fraza. Nu ma refer la o parte din oamenii neinstruiti sau ajunsi la munca grea in ultima vreme, care aduc cu ei limba de plastic, subcultura, suficienta.
2.   Limba noastra trimis de
(21 sep 2008, 11:21:47
Initiativa laudabila. Necesara �ndrumarea prin toate mijloacele a cunoasterii limbii uzuale si a evitarii greselilor uzuale. Scoala, mediile, institutiile de profil sa vegheze ca vorbirea si scrierea sa contina c�t mai putine greseli. Supravegherea sa fie permanenta. Respectul pentru acuratetea limbii trebuie sustinut de toti factorii. Ori ce initiativa privind folosirea corecta a cuvintelor este bine venita. Succes!
3.   Cu permisiunea dumneavoastra... trimis de
(21 sep 2008, 16:28:04
Grigore Vieru - Limba Romana

Anei si lui Alexandru Bantos

Din cauza durerii

Firescul dor al limbii

Il preamaresc si-l cant.

Si din aceeasi pricina

Puterii Tale, Doamne,

Ma inchin.

In fiecare zi,

In chiar lumina diminetii,

Se-arata steaua

Suferintei mele

Pe care numai

Ochii mamei o zaresc

Incoronati cu lacrimi.

4.   Ziua limbii trimis de
(21 sep 2008, 22:01:35
cred ca e destul - ziua limbii - atit. lol

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei