Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 11 sep 2008 - Anul XIII, nr. 214 (3895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

De unde?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Am lăsat să se scurgă câteva zile înainte de a scrie, cu indignare tristă, despre naţionala României. „Cea de fotbal, evident” – aş fi continuat altă dată; acum, nu mai e chiar aşa de evident, câtă vreme triste-s toate evoluţiile echipelor reprezentative, fie ele de handbal, volei, polo, rugby, canotaj, gimnastică ş.m.a. Numai cine nu vrea nu vede că, în sport, biet român săracul, înapoi tot dă ca racul. Toate aceste evidente involuţii având o singură pricină: subţierea aşa numitei „baze de mase”. Piţurcă nu-i nici mare domn, nici, Doamne fereşte, intelectual, nici adânc cugetător. E de-a dreptul jenant să-l compari cu oricare dintre antrenorii celorlalte reprezentative, dar, oricât de strâmb am sta, suntem obligaţi să-l judecăm drept: de unde să propună altă selecţie, câtă vreme fotbalul românesc, de-a dreptul copleşit de străini, nu-i oferă mai nimic relevant din campionatul intern, iar cei de „afară” au început să se întoarcă acasă cu coada între picioare? Pe vremea lui Oană, Covaci, Angelo Niculescu, Teaşcă, Jenei, maidanele încă mai produceau. Dintr-o sută de copii ce băteau mingea pe toloacă, tot s-alegeau, până la urmă, doi-trei drăcuşori care să le calce pe urme lui Dobrin ori Balaci…

M-a vizitat un proprietar ieşean ce dispune, în marginea Iaşului, de un adevărat orăşel printre vii, sub o poală de pădure: cămine moderne şi azi (construite să adăpostească studenţimea venită la cules de struguri), o cantină-restaurant ce găzduieşte, acum, simandicoase nunţi municipale, spaţiu destul pentru amenajări sportive, ca să nu mai vorbim despre aerul ozonat al colinelor împădurite. Voia să pună toate acestea la dispoziţia unei şcoli de fotbal. Să adune, acolo, puştii promiţători din Moldova, să-i găzduiască, să le asigure condiţii de şcolarizare normală şi, în plus, să-i perfecţioneze într-ale fotbalului. M-a rugat să încerc a-l convinge pe Porumboiu, ca ultimă nădejde, fiindcă miliardarii ieşeni cărora li s-a adresat până acum i-au demonstrat, cu creionul pe hârtie, că-i de trei ori mai ieftin să cumperi portughezi şi columbieni gata formaţi. Numai că echipa naţională n-o poţi construi din „stranieri”! Nu l-am găsit pe Porumboiu atunci, se pare că l-a abordat chiar ofertantul, alegându-se cu acelaşi răspuns: nu interesează. Iar Piţurcă se învârte în eternul cerc de alintaţi cu moţ, din care doar trei-patru ating nivelul de performanţă pretins de fotbalul modern.

Aşa că nu trageţi din toate poziţiile în pianist – face şi el ce poate. Dar poate? Mă îndoiesc. N-are importanţă dacă selecţionerul a citit ori nu în viaţa lui o carte, câtă vreme boşii Federaţiei  atestă acelaşi nivel sub-cultural (l-am auzit pe Lupescu reproşându-i lui Dragomir că-i… „anagramat” în loc de agramat – poftim cine dă lecţii de gramatică!), interesează doar priceperea într-ale fotbalului deprinsă meşteşugăreşte, după ani şi ani de luptă pe gazon. Piţurcă o are? Unde-i? La pauza meciului cu Lituania, n-a fost în stare să ofere nici un bob de indicaţie tehnico-tactică! Iar echipa juca taman cum o făcea „Minerul” Crucea pe tăpşanul din marginea Bistriţei: mingea înainte, fie ce-o fi, poate se alege ceva. Şi s-a ales praful!

Nici povestea cu atitudinea oribilă a jucătorilor faţă de ziarişti nu se cuvine citită chiar în cheie acuzator-lacrimogenă, fiindcă tocmai ei, gazetarii, i-au preschimbat pe alcătuitorii reprezentativei în idoli naţionali, scriind pagini întregi când îi apărea lui Tamaş un coş pe nas şi când pe Dică îl durea sfârcul urechii stângi. Acum, când am ajuns să ne temem de o echipă de amatori ce reprezintă un stat cu populaţie cât Fălticenii (Feroe), nu putem decât să subscriem fără rezerve spuselor lui C.T. Popescu: fotbalul nostru este „urât, lipsit de nobleţe, de etică şi de cultură sportivă, fiind practicat şi înconjurat de inşi primitivi, lacomi şi nesimţiţi, care primesc prea mulţi bani şi prea multă atenţie în raport cu ceea ce fac.” Până când? – asta-i întrebarea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De unde?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
De unde?5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei