Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 6 sep 2008 - Anul XIII, nr. 210 (3891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Vorba dulce...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu trece luna fără să apară o nouă stâlcire a limbii române! Repede, ca viruşii computerelor, filoxera se încăpuşează în fiinţa limbii, apoi, precum puiul de cuc, azvârle din cuib forma corectă, instalând în locu-i aberaţii. Care, culmea, prind şi se generalizează cât ai zice peşte! Vara asta s-a validat înlocuirea lui „ca” prin „ca şi”. „Eu, ca şi profesor…” – l-am auzit pe un ditamai intelectual la tv.

Ca şi făr-de-carte, asta eşti! – s-ar cuveni să i se replice, dacă ar avea cine, unde şi cum. Incultul universitar (!!), apăsat de spaimele ignoranţei sale într-ale gramaticii, prinde din zbor orice inovaţie tâmpă şi, cu iluzia „corectitudinii” ciupite după ureche, mută cotigarul prostiei dintr-un şanţ în celălalt. „Ca profesor” e un simplu enunţ. „Ca şi profesor” presupune o comparaţie. Unde-i comparaţia? Da-mi bat gura degeaba, fiindcă, din Pocreaca până-n Parlament, bietul „ca” nu mai funcţionează fără cârja boantă a parazitului „şi”. Săptămâna trecută, la radio – să auzi şi să nu crezi! – m-am crucit ascultând o transmisie de fotbal în care mingea se lovea „de către bară”, pasa era dată „de către Popescu” şi recepţionată „de către Ionescu”. De ce nu „de bară”, „de Popescu”, „de Ionescu”? Încă o prepoziţie parazită şi inutilă, strecurată la încheietura cuvintelor, de inculţi ajunşi la microfonul ce s-ar cuveni să ofere infinită corectitudine lingvistică!

Alarmat, Eugen Simion, pe atunci preşedinte al Academiei, promitea: „În situaţia în care am ajuns (deteriorarea limbii, n.n.) este absolută nevoie de autoritatea Academiei Române”. Este – dar de pomană. Poate Academia  să stabilească cele mai minunate reguli din zori şi până la apusul soarelui, numai că românul cu instrucţie subţire va vorbi tot cum aude la radio şi tv. Asta-i academia lui. Ne-am bătut în fel şi chip joc de Pruteanu, odihnească-l Dumnezeu; s-ar cuveni ca măcar acum, când e prea târziu, să-i preţuim strădania. Mă tem că, de-ar fi dezgropat cândva, l-am afla răsucit în mormânt – fie şi numai dacă serverele radioului celest i-au adus în cele subpământuri emisiunea în care un cunoscut cântăreţ de muzică uşoară ne informa că şi-a propus ca „target” editarea unui nou album, punctându-şi „elevata” intervenţie cu sumedenie de OK-uri pe post de „da”.

De ce n-or fi având studiourile de radio şi tv emisiuni serioase de cultivare a limbii, a căror eficienţă pariez că întrece de zece ori strădaniile Academiei? Mister! (Postul public de radio găzduieşte zilnic tableta unui lingvist simpatic, Iliescu, dar „targetul” acesteia - aşa-i că sună bine? -  îl constituie mai degrabă bizarerii, curiozităţi, etimologii ascunse şi alte mărunţişuri.)  Într-o declaraţie la fel de avântată ca şi a lui Eugen Simion (observaţi  aici legitimitatea lui „ca şi”, fiind vorba de o comparaţie) preşedintele CNA, Răsvan Popescu, anunţa „măsuri drastice” în curs de aplicare „posturilor ce masacrează limba română”: amenzi, somaţii („nu putem să ne uităm cum se degradează limba română în audiovizual”), inclusiv darea în vileag a numelor analfabeţilor. N-am prea văzut ori auzit asemenea urecheli publice, dar, dacă vor fi fost, nu văd rezultatul.

La radio sunt cultivate în continuare dezacorduri ridicole gen „ora doisprezece”, incorectitudini lexicale („şaptisprezece”, „optisprezece”), iar la tv, subtitrările şi „burtierele” conţin adesea impardonabile erori de sintaxă, morfologie, semantică, ortografie. Aflăm că CNA va mai face un pas hotărât „pentru ameliorarea uzului limbii”, urmând să publice, în toamnă (n-o fi venit toamna?) o broşură în care  fi-vor contabilizate „cele mai grave şi mai des întâlnite greşeli de limbă difuzate pe posturile tv.”

Aştept Capitala.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vorba dulce....
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Vorba dulce...5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Raul a fost ca si facut trimis de
( 7 sep 2008, 08:43:42
Suficienta unora si ignoranta altora nu avea cum sa duca la alt rezultat.Pai daca un tembel (Patapievici)care afirma ca limba romana trebuie intrebuintata doar la injuraturi este avansat la sefia unui Institut Cultural Roman si un eminent editorialist ca Mircea Radu Iacoban ajunge doar sa faca educatie culturala(buna si asta!),doar prin gazete provinciale,ce auzim si vedem in massmedia nu a atins inca plafonul cotei de avarie lingvistica.Sa vedeti ce va urma...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei