Pe atunci, relaţiile cu străinii erau strict supravegheate, iar cele cu transfugii, de-a dreptul primejdioase. Se pare că, într-adevăr, Drăgan beneficia de un statut special în relaţiile cu autorităţile române; nu-l iau în discuţie acum, că-i prea aproape data îngropăciunii şi, despre morţi, numai de bine. Cinstit vorbind, de bine am avea destule motive să-l pomenim pe Drăgan, ba chiar şi să-i fim recunoscători. Eu unul, am izbutit să am, în sfârşit, în bibliotecă, „Istoria...” lui Călinescu datorită lui. Până atunci, o puteam răsfoi doar cu aprobare specială: figura în fondul secret al Bibliotecii Universitare. Nu ştiu cum a izbutit Drăgan să-l convingă pe Ceauşescu; esenţial rămâne faptul că românii au putut avea acces la o operă critică fundamentală datorită ediţiei Drăgan. Lugojenii au o Universitate înfiinţată de miliardar, o piaţă a oraşului amenajată într-adevăr modern, european, şi-i datorează recunoştinţa unui întreg cartier: Drăgan le-a plătit locatarilor, în 2000, datoriile la gaze, apă, electricitate, chirii şi toate celelalte angarale restante, aşa că acea parte a Lugojului îi poartă acum numele prin unanima voinţă a cetăţenilor. A înfiinţat şi susţinut financiar Fundaţii Culturale Drăgan în câteva capitale, „Drăgan European Business School” la Bucureşti, institutele „Europa Nova” din mai multe oraşe româneşti, a înfiinţat ziare, posturi TV (inclusiv în Basarabia), a dat burse, a publicat cărţi. Într-un cuvânt, nu şi-a uitat ţara şi a încercat s-o sprijine prin susţineri private, pe atunci, raritate. Nu lipsesc acuzele încrucişate – doar români suntem.
Comuniştii îi reproşează simpatiile legionare (din dispoziţia Anei Pauker, 30 de ani n-a avut dreptul să calce în România), iar anti-comuniştii, relaţiile cu Ceauşescu. Raportul Tismăneanu îl condamnă pentru vina aderării la protocronism, aplicându-i eticheta de naţionalist. Nu-i este iertată nici simpatia cu care şi-a tratat subiectul în cartea „Antonescu, Mareşal al României” (1986). Drăgan va fi avut opiniile şi convingerile sale; nu ne-a impus nimic cu sila, ci a uzat de dreptul elementar de a-şi susţine punctul de vedere argumentat, în lucrări ştiinţifice, nu în pamflete stipendiate... Într-o gazetă, cineva se miră că tânăra soţie (a doua), doamna Guşe, s-a rebotezat Guşă. A făcut-o, sunt sigur, la îndemnul soţului, care a sesizat incorectitudinea dâmboviţeanului „Guşe” (forma de plural atribuită şi singularului), impunând revenirea la corect românescul „Guşă”. Că titulatura „Veronica Guşă de Drăgan” sună ca dracu’, asta-i altceva...
Cu totul remarcabil, la Drăgan, n-a fost doar simţul pentru afaceri (Eliade spunea că „Iosif Constantin Drăgan are geniu economic”) ci, nu mă sfiesc s-o zic, incredibila... virilitate: s-a însurat la 78 de ani cu o tânără de 22, devine tată la 79 de ani, procreează la 81 doi gemeni, ăsta chiar că-i recordul recordurilor! Până or creşte gemenii, se va lămuri şi ce-i cu pretenţiile la moştenirea însumând 1,6 miliarde de dolari emise de Mike Fink (copil din flori, asemănare fizică evidentă) căruia un tribunal german i-a recunoscut calitatea de fiu. Dar iată că se isprăveşte spaţiul rubricii, aşa că, despre călătoria la Cap Sunion în compania lui I.C. Drăgan rămâne să istorisesc altă dată.
( 2 sep 2008, 14:19:02