Am aflat, din cotidianul britanic „The Sun”, că un anume Lee Hadwin, cetăţean galez în vârstă de 33 de ani, pictează cu mult har în timpul somnului. Ca să nu se creadă că-i goangă, prietenii l-au şi imortalizat pe peliculă în timpul actului artistic oniric; aşa, pentru a înlătura orice dubiu. Mai ales că, treaz fiind, din penelul galezului nu ies niciodată mai mult decât nişte mâzgălituri fără valoare.
Acest caz mi-a produs câteva zâmbete destul de largi, amintindu-mi de-o celebră şi o foarte inspirată epigramă de-a bădiei Păstorel Teodoreanu, epigramă adresată lui Nicolae Iorga, pe când acesta din urmă conducea ziarul „Neamul românesc”:
Când doarme înţeleptul domn,
Trei stenografe-l urmăresc,
Căci ce visează Iorga-n somn
Apare-n „Neamul românesc”.
Omniprezenta ştiinţă a găsit şi o explicaţie pentru apucăturile artistice onirice. Se ştie că undele „teta” – având o frecvenţă ce variază între cinci şi opt perioade pe secundă - sunt generate de creier atât pe timpul somnului, anume în perioadele când visăm, cât şi în stările de transă creativă. Astfel că, atunci când punem capul pe pernă, nu ştim niciodată încotro ne va purta unda cerebrală.
Dar, trecând peste interpretările ştiinţei, pentru nişte români ca noi, cazul galezului, pictor în somn, nu are nimic deosebit. Noi, la nivel de ţară, ne putem lăuda cu performanţe mult mai notabile, cei mai mulţi dintre cetăţeni purtându-se de parcă sângele le-ar fi plin de somnifer. Avem funcţionari publici care-şi prestează serviciul dormind; ne putem lăuda cu spicheriţe care prezintă ştirile adormite; deţinem poliţişti care-şi fac datoria în timpul somnului, veghind la buna aplicare a unor legi concepute de parlamentari care sforăie de mama focului în şedinţe...
Poate n-ar strica să ne amintim olecuţă de Oliviu Gherman, fost preşedinte al Senatului, care trăgea la aghioase din cele mai yoghine poziţii, fiind deseori surprins pe când conducea şedinţele în somn, pradă unor vise, presupun, senine. Odată, pe când un parlamentar obişnuit a luat cuvântul la tribună, într-o ocazie oficială, i s-a adresat pentru început lui Gherman, scuzându-se:
- N-am venit să-ţi tulbur somnul...