Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mai 2008 - Anul XIII, nr. 108 (3789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

Opinii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca în fiecare mijloc de lună, câteva comentarii pe  marginea mesajelor primite prin internet. Împărtăşesc întru totul opinia domnului (sau doamnei) ce semnează „un suflet”  şi se arată de-a dreptul revoltat(ă) de nepăsarea cu care  a fost tratat decesul unuia dintre cei mai importanţi poeţi români, Cezar Ivănescu: „S-a sesizat Colegiul medicilor? S-a auto-sesizat Parchetul?” Într-adevăr, nefirească linişte, deşi este vorba despre viaţa unui om, curmată, zice-se, din nepăsare şi neglijenţă. Doar câteva publicaţii („Contemporanul”, „Ziarul”) emit opinii mai tranşante, vorbind despre culpa (penală) a medicilor de la Bacău şi cerând intervenţia imediată a organelor în drept.     Citez din „Ziarul”: „Doctorul Palade va trebui să răspundă pentru „ciudăţeniile” cazului pacientului Ivănescu, dar pentru asta ar trebui deschisă o anchetă – nu doar medicală, ci şi penală. Când a ajuns la Bucureşti, Ivănescu era inconştient, semnele vitale (ritmul cardiac şi respirator) erau foarte slabe şi de la început medicii Urgenţei au afirmat că şansele sunt minime. Fişa medicală a lui Cezar Ivănescu a sosit la Bucureşti fără buletinul de analize – un lucru extrem de grav, după cum a declarat medicul de la Urgenţe (...) Abia în seara în care Cezar Ivănescu s-a stins au ieşit rezultatele analizelor – dezastruoase – de la spitalul din Bacău. Doctorul Palade l-a operat aşa dar fără să cunoască, de fapt, fără să se intereseze de starea lui organică (...) surse medicale ne-au informat că, în starea în care era Ivănescu, chiar şi o anestezie locală ar fi fost riscantă.”       „Flory”  scrie din Israel: „La noi,  şi pentru o anestezie la măsea se controlează inima (...) Eu am sunat la spitalul de urgenţe (la Bacău, n.n.) şi am vorbit cu medicul de gardă, care mi-a spus că Cezar are embolie pulmonară, este la terapie intensivă, cu tratament anticoagulant (Heparină) Toată noaptea am ţinut legătura telefonică cu spitalul de urgenţă şi urmăream evoluţiile prin asistentul de gardă pe nume Zaharia (...) Am telefonat la Iaşi, voiam un cardiolog bun...Mi-e tare greu să scriu despre marele poet Cezar Ivănescu că a murit. Parcă nu-i adevărat, nu-i posibil. Şi totuşi, se întâmplă în România! Oameni buni, treziţi-vă la realitate!” Din nefericire, răspunderea acestei morţi se pare că apasă nu numai pe umerii medicilor, ci şi pe ai unui confrate scriitor.

Citez iarăşi din „Ziarul”: „Lovitura care l-a adus pe Cezar Ivănescu în starea în care se afla înainte de operaţia fatală i-au dat-o Dinescu şi complicii săi, prin fabricarea unui zvon infam ce arunca asupra poetului mizeria unei inventate colaborări cu Securitatea (...) Pentru tensiunea în care a trăit în ultimele luni, faptul că aproape nu se mai hrănea, trauma provocată de acea minciună grozavă, i-au afectat grav inima.” Nu-i nimeni preocupat de încălcarea flagrantă a legii 187? Pentru cauze mult mai mărunte, dar cu parşive implicaţii electorale, Parchetul sare ca ars!

Închei, semnalând posibila deschidere, la Suceava, a unei expoziţii de documente demne de tot interesul. Corespondentul nostru M.M., preocupat şi de redeschiderea Muzeului Toader Hrib de la Arbore, a izbutit să obţină sprijinul unui investitor privat  ce-i va găzdui colecţia de manuscrise Filimon Taniac: traduceri din Eminescu în scriere gotică (1890), corespondenţa lui Taniac cu Iorga, documentele „Clubului Domnilor Bătrâni”, apoi actele Societăţii „Trezvia”, cu fotografii de la primul (şi singurul) congres anti-alcoolic  ţinut la Cernăuţi, documente manuscrise emise de autorităţile austriece care guvernau Bucovina, redactate la Radautz, Solka, Cernowitz, printre care se găsesc invitaţii la sărbătorirea zilei împăratului Franz Josef I, anunţuri privind decesul împărătesei Elisabeta, texte de legi, diplome de studii, manuale şcolare utilizate la începutul veacului XX şi multe altele. Se anunţă un adevărat regal arhivistic. Mi-ar plăcea să nu-l ratez.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opinii.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 19 voturi
Opinii5.0519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei