Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mai 2008 - Anul XIII, nr. 100 (3781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

Cum se moare scump

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Abia întors de la Tirana, unde i se publicase o carte de versuri tradusă în albaneză, Cezar Ivănescu, încercat de cine ştie ce premoniţii, a considerat c-a venit vremea să-şi pună ordine în cele prea de mult amânate. Îşi redactase testamentul, lăsând totul fiicei sale adoptive. L-a autentificat la notariat. Pentru procesul cu Dinescu-CNSAS, şi-a angajat avocat de prestigiu.

Cum se ştie, într-o emisiune TV din 1 februarie 2008, Mircea Dinescu a afirmat că poetul Ivănescu a semnat un angajament de colaborare în 1961, primind de la CNSAS verdictul de securist. Întrebaţi, ceilalţi membri ai Colegiului adoptă cu totul altă poziţie. Turianu: „S-a dat verdict? Nu ştiu.” Mai circumspecţi şi mai în spiritul legii, Const. Buchet, Laurenţiu Csendes, Claudiu Secaşiu, Florin Chiriţescu, Leon Tarău, Ticu Dumitrescu, afirmă că nu-şi amintesc de şedinţa cu pricina şi că, oricum, nu s-a dat nici un verdict. Legea 187 şi Regulamentul CSNAS precizează: „darea spre publicitate a unor date sau informaţii din dosare necorespunzătoare adevărului, de natură să lezeze viaţa, demnitatea, onoarea sau reputaţia unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.” Aşa spune legea. Şi degeaba spune... În numai două luni, Cezar a slăbit 13 kg. şi a fost nevoit să umble cu cârja.

El, fost boxer la categoria semi-uşoară, ajunsese aproape o umbră! Suferea cumplit: exact ceea ce apără legea, adică demnitatea, onoarea, reputaţia, considera că i-au fost grav afectate. S-a împrumutat pe unde a putut (nu-i uşor de plătit onorariul unui avocat de talia lui Sergiu Andon), punând de-o parte şi suma necesară pentru tămăduirea unei afecţiuni simple, dar deranjante.

Nu-i corect să destăinui aici care i-a fost suferinţa, deşi ar fi necesar, pentru a se vedea cum şi de ce se poate muri în România veacului XXI. Marii poeţi nu-s scutiţi de neplăcerile afecţiunilor banale – de la amigdalite, la hemoroizi ori apendicite. Cezar află despre o minunăţie de clinică privată la Bacău. Instalat acolo, va telefona la Iaşi, încântat de confortul rezervei, ce includea şi o terasă unde putea fuma în voie şi chiar lucra: pregătea proiectul manifestărilor ce urmau să marcheze, în 2009, 40 de ani de funcţionare a Editurii „Junimea”. A promis să telefoneze imediat după uşoara operaţie „neinvazivă”, dar, a doua zi, s-a aşternut neaşteptată tăcere. Alarmaţi, ieşenii sună la clinica din Bacău şi află că, din pricina unei embolii pulmonare, poetul a fost transferat la Spitalul de urgenţe. Şi medicii de aici se declară neputincioşi, aşa că bolnavul va fi transportat de SMURD la Bucureşti-Floreasca.

Tratativele pentru aprobarea elicopterului au început la ora 10 şi s-au finalizat la 16. În acest răstimp, dacă mai adăugăm şi orele de zbor Bucureşti-Bacău-Bucureşti, Cezar ar fi ajuns în Capitală şi dus cu tractorul. Va muri la Spitalul bucureştean de urgenţe cu acelaşi diagnostic: embolie. Se pare, însă, că la necropsie s-a descoperit altceva: nu embolie, ci stop cardiac datorat stării precare a cordului. Inima lui beteagă n-ar fi suportat nici anestezia pentru scoaterea unei măsele, Dacă aceste informaţii, provenind de la cei ce i-au fost în preajmă, se confirmă, ar fi vorba de o culpă medicală, fiindcă anestezicul se alege şi se dozează în funcţie de rezultatul unor obligatorii investigaţii prealabile.

Oricum ar fi, remarcabilul poet Cezar Ivănescu a murit cu zile.

Apucase să achite taxa pretinsă de clinică: 1000 de euro.

În poemul „Doina”, Cezar întreabă şi se întreabă: „Într-o noapte am murire / într-o noapte am murit / fără teamă de orbire / Pe Domnul l-am întâlnit (...) Spune-mi Doamne, care-i rodul / Încarnării noastre-n Tot? / Suntem oare un nimica / Mai uşor ca negura? / Dacă tot murim cu totul / înviem apoi de tot?” Poetul are şansa eternei resurecţii prin cuvânt. Asta, nu i-o poate lua nimeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se moare scump.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 28 voturi
Cum se moare scump4.7528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei