Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 apr 2008 - Anul XIII, nr. 88 (3769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Mirări la mănăstirea Suceviţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o zi de început primăvăratec, sesizând la oameni semnele depresiei, maladie pe care n-o luase în calcul, Dumnezeu a tăiat cu aţa de mămăligă o bucată din Rai şi a lipit-o, cu salivă divină, de Pământ. Aşa a apărut pe harta lumii Suceviţa, în nordul Moldovei. Pentru a răsplăti efortul ceresc, nişte muritori de frunte au zidit mănăstirea din localitate, prilej continuu de pelerinaj pentru tot creştinul, dar mai nou şi pentru tot budistul şi tot şintoistul.

La finele săptămânii trecute, mi-am îndreptat şi eu paşii cauciucaţi ai maşinii spre mănăstirea Suceviţei şi, ca să capăt un mic discount la negrele-mi păcate, am zăbovit prin perimetrul acestei ctitorii din secolul al XVI-lea. O mică reculegere, care nu strică nici unui păcătos.

N-am rămas mai surprins ca în alte locuri de avalanşa de nume zgâriate în zidul mănăstirii, pentru a le vorbi secolelor viitoare despre „Valentin din Tulcea” sau despre „Doru şi Ioana”, care şi-au abătut paşii îndrăgostiţi, pe acest locuri, în iunie 2003. La urma urmei, dacă cineva ţine să fie prezent pe scoarţa unui copac unde-şi ciopleşte numele, nu văd de ce ar rata să rămână înscris în zidul unei mănăstiri.

Mai tare m-a uimit, cercetând numele inscripţionate, să constat că acest obicei datează din timpuri vechi. Astfel, am descoperit nişte „ţopies” care şi-au scrijelit numele şi prenumele în 1940, în 1921, în 1900, în 1880 etc. Ceea ce mi-a dat serios de gândit: înseamnă că mârlănia pe aceste meleaguri nu-i de dată recentă, ci este seculară precum codrii moldoveni.

Dar asta n-a fost destul: am mai găsit, însemnate cu apăsare în piatra groasă a zidurilor, şi câteva nume nemţeşti: Franz, Hans ş.a. Şi-abia atunci m-am prăbuşit într-o meditaţie de adâncimea unui puţ cu petrol cerebral. Fiindcă, pentru prima oară în viaţa mea, mi-am pus întrebarea: băi frate, dar dacă mârlănia românească nu-i produs autohton, ci vine de pe piaţa externă?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mirări la mănăstirea Suceviţei.
 Vizualizări articol: 764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Mirări la mănăstirea Suceviţei5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sau... trimis de
(14 apr 2008, 14:33:43
...sau daca marlania romaneasca e un produs de export forte? Mai ceva ca Aro in Africa...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei