Plin de suspans în timpul postului – fie el al Paştelui sau al Crăciunului – e că niciodată nu ştii de unde sare bunul creştin. S-ar zice că e foarte şic să posteşti, e trendy. Judecători penali şi civili – care vând dreptatea pe valută din aia forte – păşesc în restaurante, îşi aşază chintalele pe scaun, apoi parcurg, filă cu filă, dosarul hranei de post. După cheful monstru de-aseară, ce-ar mai turna în ei o ciorbă de pântece cu mult oţet şi cu doi ardei iuţi... Dar se abţin; totuşi, e postul! Când vine trocuţa cu ciorba de legume pe tava garsonului, trag un oftat din subsolul rărunchilor, dar nu duc lingura la gură, înainte de a-şi face pe îndelete semnul crucii. Linişte pliz, domnul judecător posteşte! Dacă aveţi ceva de discutat, vă rog s-o faceţi mai pe şoptitelea! Şi liniştea se lasă ca o halcă de granit, în sala de judecată a stomacului. Doar buzele judelui, familiarizate cu vicii grele, scot un leorpăit solemn ca o sentinţă capitală, dictată în instanţă.
Dar nu numai în justiţie se păstrează abstinenţele dictate de post. Posteşte şi şpăgarul din Garda Financiară; posteşte şi amploaiatul corupt din Primărie; posteşte şi poliţistul care îşi încasează dreptul – în bani sau în natură – de la proxenetul cu ochelari de soare „Ralph Lauren – Polo”; care proxenet posteşte şi el, că n-o rămâne mai de căruţă. Poliţistul posteşte şi visează: dacă îl ajută Dumnezeu, poate că-ntr-o zi îşi va cumpăra şi el o pereche de ochelari bengoşi dintr-ăştia, ca ai distinsului domn infractor.
Posteşte politicianul, pentru care doctrinele sunt ca ciorapii flauşaţi, schimbând azi PRM cu PNL, şi mâine PNL cu ce-o mai da Domnul; posteşte bătrânul ticălos, expediat ca un colet, spre relaxare, în aerul curat al unei ambasade, departe de praful Bucureştiului; posteşte duduia deputat, pe care până mai ieri băieţii din partid o iubeau în cea mai democratică şi colegială manieră. Posteşte tâlharul, posteşte criminalul, posteşte pedofilul, posteşte cămătarul; dar posteşte şi ăl de-i prinde pe toţi în flagrant, pentru a-i elibera unul câte unul, în spiritul creştinismului.
Dar postul înseamnă şi momentul de revanşă pentru leguma numită „soia”, cea săpunită până la sânge după Revoluţie, când a primit batjocura de sinonim al mizeriei îndurate de noi pe timpul comunismului. Când vremuri alimentare luminoase se vesteau la orizont, cu mânie de înfometaţi am acuzat soia că a uzurpat tronul cărniţei din regatul salamului nostru de zi cu zi; am huiduit-o în pieţe publice, am şters pe jos cu fiecare proteină a sa şi-am dat-o la gazeta de perete, s-o ştie lumea şi s-o urască pe îndelete.
Ce brutal ne-am purtat cu soia, străjeriţă modestă la fruntariile sănătăţii noastre, legumă mai calomniată decât a fost fruntaşul ţărănist Corneliu Coposu! Ne ce cerem iertare acum, pe timp de post creştinesc, răsfăţându-ne, la câte un grătar însorit, cu o salbă de cârnăciori de soia sau cu un ditamai friptan de soia fragedă, preparată în sânge.
În sânge vegetal, fireşte.
(11 apr 2008, 13:47:36