Avem adrese electronice pe „yahoo”, dar puţini dintre noi ştiu că Jonathan Swift a stat la originea acestui cuvânt, folosit în povestea lui „Gulliver în Ţara Cailor”. Ţara Cailor! E un tărâm paşnic acesta, locuit de cabaline civilizate şi educate, care trăiesc într-o înţelegere perfectă. Muncile cele mai dispreţuite ale cetăţenilor-cai sunt îndeplinite de aşa numiţii „yahoo-i”, care se bat între ei de la mâncare şi de la femele. Yahoo-ul e „un animal grosolan, murdar şi nesupus”. Înmărmurit, Gulliver constată că oribilii yahoo-i sunt de fapt... oameni.
Faptul că Gulliver e politicos şi blând, deşi aduce în multe privinţe cu un yahoo, înmoaie inima unei familii de cai, care-l adoptă. Stăpânul-cal vrea să afle cât mai multe de la Gulliver. De unde vine? Cum arată ţara sa? Sunt şi pe acolo cai? În faţa unei iesle cu ovăz, Gulliver îşi varsă desaga: vine dintr-o lume unde tronează „setea de putere, de bogăţie, metehnele luxului, ale vicleniei şi invidiei.” Blândul şi înţeleptul cal îl ascultă, clătinând din capul său nobil. Ce-s alea războaie? Vă ucideţi între voi? De ce? Dar sifilisul, cine l-a inventat şi la ce vă serveşte?
La auzul tuturor grozăviilor, patrupedul conchide, cu semeţie cabalină: „mai bine dobitoc, decât deştept şi corupt.” Dar, în fond, la ce te poţi aştepta de la nişte yahoo-i?
Gulliver ar fi rămas pentru tot restul vieţii în paradisul lipsit de păcatele omeneşti, dacă n-ar fi fost şi el înglobat într-un larg program de ţinere sub control a populaţiei de yahoo-i. Întrucât aceştia se înmulţesc fără oprelişte, cailor nu le rămâne decât să aplice ultima soluţie: castrarea. Gulliver are de ales: ori îşi aşază benevol pe tavă fuduliile, care oricum nu-i sunt de mare folosinţă; ori îşi ia tălpăşiţa, spre lumea de unde a venit. Tipic pentru un yahoo, el alege să plece.
La vremea lui, Swift a fost cel mai incomod dintre oameni; nu-i de mirare deci că a fost scris pe toacă de contemporanii săi. Blestemele lor l-au atins. În ultima perioadă a vieţii, lui Swift i s-a dezvoltat o tumoră oculară, fiind împiedicat cu greu, într-un acces de demenţă, să-şi smulgă singur ochiul cu unghiile.
Să-şi smulgă ochiul; ochiul său de pamfletar. Ochiul său, care i-a asigurat nemurirea. Ochiul său, de agent al salubrizării prin condei.