Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2007 - Anul XII, nr. 298 (3667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Un fel de mâncare pentru tot românul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe tărâm românesc, pizza îşi degustă anii săi cei mai glorioşi. Cum romanii s-au insinuat cândva în aşternutul femeilor dace, la fel s-a strecurat şi pizza pe cearşaful meniului nostru, creând complexe de inferioritate blajinei tochituri şi ordonatelor sarmale. Da, e timpul să recunoaştem că pizza ne-a colonizat vârtos stomacul, înfigându-şi, în pârjolita noastră digestie, sutele de stindarde ale victoriei, câte un stindard pentru fiecare sortiment de pizza.

Varietăţile sale sunt fără sfârşit. Ne putem aşadar anestezia foamea cu „pizza machiavellica”, cu „pizza primavera”, cu „pizza o sole mio” ori cu mai modesta „pizza vegetariana”, cea furajată atent, pentru a fi dedicată oamenilor care îmbrăţişează postul.

Nu mică mi-a fost însă mirarea când m-am împiedicat mai ieri, într-un local de profil, de-o specie nemaiauzită simţurilor mele: „pizza ţărănească”. Şi, cum curiozitatea mea e mai gurmandă ca mine, i-am cerut garsonului o pizza cât mai ţărănească posibil. O pizza de la coada vacii am comandat, o pizza cum îi pregătea răzeşa răzeşului, când acesta venea ostenit de la câmp. O pizza cum coace ţăranca bătrână la cuptor, pentru a o servi în mijlocul ogrăzii, flăcăilor sosiţi de la coasă ori de la sapă.

Politicos cum doar unii chelneri pot fi, atunci când îi prinzi într-o zi bună, chelnerul mi-a preluat comanda. Estimp, eu am căzut într-o reverie plină de aşteptări, punând în sinea mea pariuri despre forma şi compoziţia piţei ţărăneşti, care urma să vină. Mi-o imaginam imitând aspectul unei bundiţe de oaie, al unei opinci de piele de porc, al unui crac de iţari, al unui car cu patru boi, sau, de ce nu, al unei căpiţe de fân proaspăt cosit. Şi-apoi conţinutul, ah, cum mi-l închipuiam: vedeam, în aluatul pufos, plutind, ca nişte geamanduri, sarmale mititele, cârnaţi maturi de Pleşcoi, potroace sprintene...

Când a revenit chelnerul cu pizza mea, aşteptările mi-au coborât în cea mai tragică bernă: forma era cea clasică, de volan, iar compoziţia nu depăşea nici ea banalitatea: nişte crâmpeie de brânză şi carne, care trăiau într-o bună vecinătate cu unele legume trunchiate. M-am simţit tras în piept, aşa că l-am luat la rost pe garson:

- Spuneţi-mi, de ce-aţi botezat acest sortiment „pizza ţărănească”? Nu văd nimic ţărănesc la ea...

- Lucrurile sunt mai subtile, domnule. Ştiţi, pizza asta-i place mai mult şi mai mult patronului nostru. Iar lui, băiat crescut într-un sat din Ardeal, îi place să-şi aducă zilnic aminte de unde a plecat...
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fel de mâncare pentru tot românul.
 Vizualizări articol: 1275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un fel de mâncare pentru tot românul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata cu omleta 2 porţii - 25 minute 4 ouă2 roşii2 castraveţi1 leg. ceapă verde1 salată verde mai mare2 linguri boabe de porumb fiert3 linguri ulei de măsline1 lămâie1 leg. pătrunjel verdesare, piperFaceţi 2 omlete din câte 2 ouă amestecate cu... Citeşte