La Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava se află în derulare o serie de activități de mobilitate din cadrul unui proiect Erasmus + finanțat de Uniunea Europeană. Prin acest proiect li s-a oferit oportunitatea elevilor de a explora și compara diferite sisteme educaționale, dar și profesorilor de a participa la cursuri de dezvoltare personală.
Astfel că, în perioada 17 martie - 21 martie, șase cadre didactice au participat la cursul de formare „Harmony in Education: Fostering Positive School-Family Relationship” la Roma, Italia. Găzduite de Organizația Infol Education SRLS, prof. Martiniuc Luminița, prof. Cîmpan Georgeta, prof. Dumitrana Liliana, prof. Koteles Ionela, prof. Matei Ștefania și prof. Mihăilă Anamaria au avut un program intens de activități. Formatorii, domnul Francesco Cuccari – general manager și doamna Cinzia Adanna Ebonine – au întâmpinat cu căldură grupul din România, au apreciat activitatea doamnelor profesoare și au fixat pe harta lor de cursuri internaționale locația unității școlare, astfel incluzând-o în rândul școlilor europene.
Tematica a fost una de interes pentru profesorii suceveni, iar discuțiile s-au centrat pe: înțelegerea diversității familiilor din perioada actuală, explorarea colaborării școală-familie în beneficiul elevilor, provocări generate de comportamente neadecvate ale elevilor și de situațiile de bullying, strategii de rezolvare a oricăror situații, înțelegerea perspectivei părinților, sprijinirea părinților pentru înfruntarea dificultăților, dialoguri deschise școală-familie, precum și importanța majoră a profesorului în procesul de învățare.
Cursul s-a derulat în limba engleză, toți profesorii îmbunătățindu-și vocabularul și abilitățile conversaționale.
Au utilizat platforma și paginile media ale organizației Infol Education, îmbunătățindu-și abilitățile digitale și învățarea sub orice formă (formală, nonformală și informală). Fiind luna martie, le-au oferit italienilor mărțișoare lucrate manual și câteva informații despre tradițiile românești de la începutul primăverii.
Pe lângă această experiență de învățare, cursul internațional a oferit profesorilor posibilitatea de a experimenta viața într-o mare și diversă capitală turistică europeană, oraș care fascinează prin tradiția sa istorică, diversitatea arhitecturală, culturală, gastronomică și socială.
Finalul cursului a fost unul festiv prin recunoașterea activității fiecărui participant și înmânarea certificatelor care atestă implicarea activă în toate situațiile de învățare, conform programului stabilit inițial de organizatori și formatori.
Școala Gimnazială „Ion Creangă” pregătește noi mobilități pentru elevi și cadre didactice în următoarea perioadă, astfel că, în luna mai, și alți profesori vor participa la același curs: „Harmony in Education: Fostering Positive School-Family Relationship”.
Experiența a fost nu doar educativă, ci și formativă, cu momente memorabile, lăsând amintiri de neuitat și o apreciere profundă pentru cultura italiană.
Această mobilitate a reprezentat, fără îndoială, o oportunitate de creștere și dezvoltare profesională, oportunități de învățare valoroase ce le vor fi de folos pe termen lung, consolidând legăturile internaționale și spiritul de autoperfecționare.
Prof. Koteles Ionela Ramona