joi, 6 feb 2025 - Anul XXX, nr. 30 (8865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7728 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Colţul cititorului

Săptămâna Nonviolenței la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni

În perioada 27-31 ianuarie 2025, Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni a organizat, în cadrul „Săptămânii Nonviolenței”, o serie de activități educaționale menite să promoveze respectul, empatia și prevenirea violenței în rândul elevilor. Evenimentele s-au desfășurat sub deviza „Fii bun ori de câte ori este posibil! Întotdeauna este posibil!” (Dalai Lama), având ca obiectiv principal crearea unui mediu educațional sigur și armonios.

 

  • Proiectul de responsabilizare socială R.E.S.P.E.C.T.

 

Proiectul de responsabilizare socială R.E.S.P.E.C.T. urmărește dezvoltarea unui climat școlar incluziv, bazat pe armonie, toleranță și nediscriminare. Acesta include componente esențiale precum Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoții, Comunicare și Toleranță, punând accent pe importanța conviețuirii într-un spațiu educațional sigur, necesar pentru a oferi elevilor o educație de calitate.

Inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava – departamentul educație permanentă și activități extrașcolare, proiectul a ajuns la cea de-a XI-a ediție și implică toate unitățile de învățământ de stat și particulare. De asemenea, beneficiază de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Biroul de Siguranță Școlară, al organizațiilor nonguvernamentale și al mass-mediei locale.

 

  • Proiectul „Clase fără bullying”

 

În cadrul „Săptămânii Nonviolenței” în mediul școlar, s-au desfășurat activități incluse în proiectul „Clase fără bullying”, având ca obiectiv prevenirea și combaterea violenței în rândul elevilor. Acestea au inclus exersarea strategiilor și tehnicilor de prevenire a violenței în mediul școlar, organizate în cadrul orelor de dirigenție, al sesiunilor de suport educațional pentru elevi și părinți, al activităților extrașcolare și al atelierelor de formare pe tema medierii conflictelor. De asemenea, au fost aplicate tehnici de negociere și mediere a conflictelor, abordând aspecte precum identificarea cauzelor și efectelor acestora, soluționarea disputelor, rolul mediatorului, ascultarea activă, precum și analiza fenomenului de bullying și cyberbullying, împreună cu metode eficiente de prevenție și intervenție.

Proiectul a fost implementat în unitățile de învățământ prin implicarea grupurilor de acțiune antibullying și a comisiilor școlare pentru prevenirea și combaterea violenței, corupției și discriminării, promovând totodată interculturalitatea și prevenirea oricărei forme de segregare școlară.

 

  • Proiectul „Împreună prindem curaj” 

 

Derulat în perioada ianuarie-mai 2025, proiectul „Împreună prindem curaj” beneficiază de finanțare din partea Ministerului Educației și este coordonat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava și IȘJ Suceava. 

 

  • Proiecte proprii pentru prevenirea violenței în mediul școlar 

 

În vederea prevenirii violenței în mediul școlar, vor fi elaborate și implementate proiecte educative proprii. Proiectele vor respecta structura unui proiect educativ și vor fi depuse pentru avizare sau aprobare la secretariatul IȘJ Suceava, în perioada 1-10 februarie 2025.

 

  • Activități desfășurate la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni

 

Una dintre activitățile centrale a fost „SuperEroii R.E.S.P.E.C.T-ului”, desfășurată pe 30 ianuarie 2025 și coordonată de un colectiv de cadre didactice de la Grădinița cu Program Prelungit Liteni: prof. înv. preșcolar Maranda Alina, prof. înv. preșcolar Poenariu Nicoleta Loredana, prof. înv. preșcolar Popa Elena, educatoare Lungu-Bărbosu Grațiela Andreea, prof. înv. preșcolar Balan Anca Florentina, educatoare Florescu Elena, prof. înv. preșcolar Gușă Teodora. Această inițiativă a inclus vizionarea de materiale video, povești educative, crearea „Arborelui binelui”, jocuri de rol și activități artistice, toate menite să dezvolte respectul și empatia.

Pe 29 ianuarie 2025, elevii claselor pregătitoare și a III-a de la Școala Gimnazială Roșcani au participat la activitatea „Fii bun ori de câte ori este posibil!”, coordonată de prof. înv. primar Oborocianu Ioana Alexandra. Copiii au învățat să-și recunoască și să-și exprime emoțiile prin intermediul unor cartonașe inspirate din filmul de animație Inside Out, au contribuit la „Borcanul Fericirii” cu fapte bune și au creat bilețele ale prieteniei, promovând astfel cooperarea și sprijinul reciproc.

Un alt proiect important a fost „Săptămâna Nonviolenței în mediul școlar - proiectul de responsabilizare socială R.E.S.P.E.C.T.”, desfășurat la Școala Primară Siliștea și Grădinița cu Program Normal Siliștea, sub coordonarea prof. înv. primar Evenden Alina Mariana și a partenerilor implicați: prof. înv. primar Murariu Mariana, prof. înv. preșcolar Şuhan Liliana Daniela, prof. limba engleză Olaru Simona Ana, prof. educație fizică și sport Țupu Ioana. În perioada 24-31 ianuarie 2025, preșcolarii și elevii au participat la activități care au subliniat importanța responsabilității, educației, siguranței și toleranței, prin exerciții practice precum „Așa Da, așa NU!”, „Mânuțele prietenoase” și „Spunem NU violenței!”.

Totodată, în cadrul Săptămânii Nonviolenței s-a desfășurat proiectul educațional „STOP VIOLENȚEI!”, coordonat de prof. limba engleză și limba franceză Manolache Alina Florentina, alături de echipa de implementare compusă din prof. matematică Liontescu Camelia, prof. educație fizică și sport Matachi Iulian Constantin, prof. fizică și chimie Dumitraș Cristina, prof. istorie și geografie Aconstantinesei Mihaela, prof. educație plastică Răileanu Andreea Lucia, prof. limba și literatura română Toma Nicoleta Alina, prof. biologie Apetrechioaie Dragoș. Acest proiect a implicat elevii claselor gimnaziale de la Școala Gimnazială Roșcani și a avut drept scop creșterea conștientizării asupra fenomenului de violență, bullying și cyberbullying, prin activități educaționale și strategii de prevenție. Elevii au fost încurajați să recunoască formele de violență, să-și înțeleagă drepturile și să adopte comportamente non-agresive.

Pe 27 ianuarie 2025, elevii claselor gimnaziale de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni au participat la proiectul educațional „Toleranța”, coordonat de prof. științe sociale Mihaela Tulică. Activitatea a avut ca obiectiv definirea conceptului de toleranță, identificarea formelor de discriminare și intoleranță, precum și dezvoltarea empatiei, încrederii și respectului reciproc. Prin metode interactive, precum jocuri de rol, dezbateri și studii de caz, elevii au fost implicați activ în explorarea diversității și a importanței acceptării diferențelor. În acest context, s-a evidențiat semnificația Zilei Internaționale a Toleranței, declarată de ONU în 1995 pentru a sensibiliza societatea cu privire la pericolele intoleranței. UNESCO a subliniat atunci necesitatea respectării convențiilor și declarațiilor internaționale care promovează toleranța, esențială într-o lume marcată de conflicte, discriminare și tensiuni sociale. Educația, diversitatea culturală și implicarea societății civile rămân pilonii fundamentali în construirea unei societăți incluzive, în care fiecare individ este respectat, indiferent de circumstanțe.

În total, activitățile din cadrul „Săptămânii Nonviolenței” au reunit 240 de preșcolari și elevi, alături de 22 de cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni, demonstrând astfel importanța prevenirii violenței și promovării unui mediu educațional armonios.

 

Diana-Maria Poenaru

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săptămâna Nonviolenței la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni.
 Vizualizări articol: 176 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Săptămâna Nonviolenței la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei