marţi, 21 ian 2025 - Anul XXX, nr. 16 (8851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

De vorbă cu Eminescu…

MOTTO: „Căci întreb, la ce-am începe să-ncercăm în luptă dreaptă / A turna în formă nouă limba veche şi-nţeleaptă?

 

         De-o eternitate și ceva, de când timpul s-a înșirat „ca mărgelele pe ață”, reîntâlnirea cu Eminescu a fost posibilă prin cuvântul care exprimă adevărul. Dincolo de limitele orgoliosului „azi”, fărâma de eternitate din versul eminescian ne hrănește vremelnicia. Trăim vremuri în care „sentimentul valorii este tot timpul restant”(Günter Figal), pentru că timpul nu mai are răbdare pentru a aștepta întruparea frumosului în artă, prezentul se joacă de-a v-ați ascunselea cu bunul gust care e exilat de pe soclul imaginației, lăsând loc plăcerilor de moment, consumerismului. Omul modern gustă arta doar pentru a-și astâmpăra simțurile.

Trăim o patologie a culturii din cauza căreia scriitorul încearcă, din răsputeri, să fie la modă, să se încorseteze în vestimentația prezentului, tocmai pentru a șoca, pentru a face colecție de aplauze la scena deschisă a unei pseudocreații, visând cu ochii seduși de orgolii bolnave, care-și construiesc propriul soclu, din mersul apăsat și compromițător al bufoneriei crase. Liviu Apetroaie spunea, cu durere, că lumea îl mai caută pe Eminescu doar din snobism, am ajuns să trăim „un cancan Eminescu”, iar lipsa acestei rădăcini ne desființează ca popor care suferă de un etern „adamism cultural” și de dorința de a o lua mereu de la capăt.

Și totuși, dincolo de valvârtejul ideologic, drumul creației este pavat cu…EMINESCU.

„Avem nevoie de un Eminescu citit” (Liviu Apetroaie), de un Eminescu purtat la reverul zilelor, de un Eminescu dăruitor de lume și de frumusețe…

De Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Municipală din Câmpulung Moldovenesc (BMCM), sub măiastra diriguire a managerului instituției, Nicoleta Bogoș, s-a scris o pagină de istorie literară contemporană, cu pana eminesciană. Musafirii poftiți, admirați, aplaudați, ni l-au readus pe Eminescu în suflete. Elevii Colegiului Național Militar, Câmpulung Moldovenesc – membri ai Cenaclului literar „George Florin Cozma”, CNM, conduși de profesorii Mihaela Pintilei, Maria Romaga,  Ecaterina Dranca, Angelica Cârloanță, au realizat un portret al geniului eminescian, prin poezie, cânt, eseu, acorduri: Cuvânt introductiv - Dragotă Daria-Roua, La Bucovina - Meroneac Ionuț, Numai poetul - Dreghici Sofia, Revedere - Țurcanu Mihai, Bozga Teodor, Fiind băiet... - Macarov Lucian, O, rămâi - Ardelean Adina, Amarie Daria, Și dacă... - Radu Spiridon Smaranda Florentina, Din noaptea - Bărbuță Sara, Sara pe deal - Huțuleac Teodora, Țăran David, Dumitriu Iasmina, Kamadeva – Moscalu Carla, Lacul – Alexandrescu Alexandra, Pe lângă plopii fără soț- Crăciunescu Teodor, Bozga Cristian, Utan Tudor, La steaua – Bibol Răzvan, Rugăciune – Mihailov Olimpia, O, mamă – Stigleț Teodora, Amarie Daria, Glossă – Vornicu Elena – primele patru strofe, Sonetul II – Dragotă Roua, Atât de fragedă – Iacob Giulia, Rugăciunea unui dac – Antonaș Cristian, Cântec – Dragotă Roua, Dintre sute de catarge – Muraru Raluca, Doina – Țurcanu Mihai, Eminescu – Ardeleanu Adina.

„Printre rânduri de cărți, într-un spațiu destinat dialogului cultural, ștefăniștii au adus la viață operele marelui scriitor, iar în acorduri de vioară și chitară, au cântat versuri celebre eminesciene. Floare Albastră, O rămâi, Cum ai putut?, Copii eram noi amândoi - au fost doar câteva dintre poeziile interpretate de elevii militari, aducând astfel recunoștință poetului nepereche, Mihai Eminescu, pentru moștenirea lăsată culturii române”, ne-a declarat prof. Mihaela Pintilei. „

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De vorbă cu Eminescu….
 Vizualizări articol: 116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De vorbă cu Eminescu…0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei