Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 17 ian 2025 - Anul XXX, nr. 13 (8848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

„Dor de Eminescu…”, la Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare“ din Cajvana

Cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, simbol al culturii și al spiritualității românești, dar, sărbătorind în același timp și Ziua Culturii Naționale, și elevii Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare“, Cajvana l-au omagiat pe poet prin activități cultural-artistice, incluse în proiectul “Dor de Eminescu…“.

Scopul activităților a fost de a evoca personalitatea poetului național, de a aduce în prim-plan crâmpeie din opera și activitatea literară a scriitorului, sensibilizându-i astfel pe elevi și familiarizându-i cu inegalabila lume eminesciană.

Organizată de catedra de limba și literatura română a școlii, cu implicarea directă și susținută în special de profesori de la clasele V- VIII, dar și liceu, respectiv profesor Crăciun Pîțu Cristina, șefa catedrei de limbă și literatură română, profesoarele Țîcșa Adriana, Tcaciuc Ionela, Tipa Alina, Avram Liliana, Draghici Viorica, Buleu Domnica, Pîțu Anastasia și Tomăscu Floarea, activitatea a cuprins cultură generală, desen, cu lucrări  inspirate din opera marelui poet, recitarea versurilor eminesciene, interpretarea unor cunoscute versuri eminesciene pe note muzicale.

Activitatea a debutat cu cuvântul doamnei profesoare Crăciun Pîțu Cristina, șefa catedrei de limbă și literatură română, care a subliniat importanța organizării acestei manifestări.

“Astăzi, 15 ianuarie 2025, la 175 de ani de la nașterea poetului nepereche, nu putem spune decât că ne e DOR DE EMINESCU, așa cum am denumit activitatea de astăzi.

Emoție, romantism și sensibilitate… sunt cuvintele care ne încolțesc în minte când ne gândim la Eminescu, cel care a îmbinat armonios cultura orientală cu cea occidentală, ambele armonizate prodigios cu matricea stilistică românească.

Atunci când citești din creația marelui Poet, starea sufletească indusă este greu de descris prin cuvinte potrivite. Cu fiecare vers ne face să ne simțim mândri că vorbim limba în care a scris acest magician al cuvântului românesc. “ (prof. Crăciun Pîțu Cristina).

S-a dat curs apoi desfășurării activității prin expunerea biografiei, vieții și activității literare ale poetului omagiat, ilustrată în ppt-urile concepute și prezentate de două eleve de liceu, îndrumate de doamna profesoară Tcaciuc Ionela, urmată apoi de un joc de rol pus în scenă de elevi din clasa a VIII-a C, coordonați de doamna profesoară, Avram Liliana.

Recitarea integrală de excepție a poeziei “Luceafărul“ de către eleva Iacoban Alexandra din clasa a V-a A, îndrumată de doamna profesoară Crăciun Pîțu Cristina Elena, a întregit apoi perspectivele asupra personalității poetului, poezia recitată fiind receptată cu interes și plăcere de public.

Momentele muzicale deosebite ale activității, precum interpretarea unor melodii pe versuri eminesciene, au stârnit aplauze puternice și s-au bucurat de aprecierea participanților. Astfel, elevi din clasele V-VIII, sub atenta îndrumare a profesoarelor Țâcșa Adriana, Tipa Alina, Buleu Domnica, Pîțu Anastasia, Tcaciuc Ionela, au creat momente nostalgice. De remarcat elevii Dranca Ilinca și Toneț Ionuț, care studiază canto popular și la Școala Populară de Arte “Ion Irimescu“ Suceava și au captivat publicul cu melodiile “Pe lângă plopii fără soț“și “Eminescu”.

Elevii participanți, cadrele didactice, invitații, au primit ecusoane concepute special pentru acest moment aniversar.

Și elevii din ciclul primar au participat la proiecte educative derulate în întreaga săptămână. Astfel au realizat colaje, picturi, desene inspirate din poezia eminesciană, au memorat și interpretat versuri preferate, au făcut vizite și activități la biblioteca școlii. Cu toții au alcătuit panouri cu lucrări care au fost afișate în clase sau pe holul școlii.

“Aceste activități dovedesc atenta preocupare a cadrelor didactice din școala noastră față de munca educativă și reala implicare a elevilor în manifestările de acest gen”, a declarat domnul director coordonator, profesor Ciotu Iulian.

Elevii participanți, cadrele didactice, invitații, au primit ecusoane concepute special pentru acest moment aniversar.

Activitatea s-a desfășurat în sala de manifestări a Casei de Cultură, sub îndrumarea domnilor directori ai unității de învățământ, director coordonator, profesor Ciotu Iulian, respectiv, directorii adjuncți, profesorii Ureche Casandra, Tomuț Cristina și Crăciun Marius, precum și a celorlalți membri ai catedrei de limba și literatura română, bibliotecara Mîțan Rodica, care a prezentat o expoziţie de carte, volume de poezii ale poetului, despre viaţa şi opera poetului Eminescu, doamna profesor pentru învățământul primar, Rotar Nicoleta, Consilier Educativ.

La activitate au fost prezenți și elevi, care au apreciat reprezentația colegilor lor și cărora, în finalul activității, prin cuvântul conducerii, le-a fost adresată invitația de a participa în viitor într-un număr cât mai mare la astfel de programe, care au ca scop formarea și dezvoltarea lor.

Prof. înv. primar Seserman Lidia Loredana

Responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare”, Cajvana

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dor de Eminescu…”, la Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare“ din Cajvana.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Dor de Eminescu…”, la Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare“ din Cajvana0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei