Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 253 (8782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”

Pe 23 octombrie 2024, la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni, în cadrul programului național „Săptămâna verde”, a avut loc un proiect educațional dedicat promovării unui stil de viață sănătos, intitulat „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”. Invitatul special al evenimentului a fost doamna medic Anca Iuliana Stroescu, de la Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava, care a susținut o prezentare despre importanța alegerilor sănătoase, cu accent pe alimentația corectă și prevenirea obezității. Evenimentul a fost organizat de către doamna profesor Cerasela Iuliana Marleneanu, care a dorit să aducă în atenția elevilor și cadrelor didactice necesitatea adoptării unor obiceiuri alimentare sănătoase.

„Tema aleasă este una de mare actualitate și va continua să fie relevantă atât timp cât ne dorim un stil de viață sănătos și echilibrat. Ceea ce m-a determinat să inițiem acest proiect și să invit un specialist în sănătate este faptul că observ cum mulți elevi din școala noastră consumă alimente tip fast-food în pauze, iar foarte puțini își aduc pachețel de acasă. Lecția de astăzi și informațiile prezentate de doamna medic Stroescu Anca Iuliana subliniază încă o dată cât de important este să avem o alimentație sănătoasă. Sperăm ca, după vacanță, să vedem tot mai mulți elevi care vin cu mâncare gătită la caserolă, cu fructe sau sandvișuri pregătite acasă, pentru a face o schimbare reală,” a declarat doamna Cerasela Iuliana profesor Marleneanu.

Proiectul a avut ca scop educarea elevilor cu privire la impactul major pe care obiceiurile alimentare și de stil de viață îl au asupra sănătății. În contextul creșterii alarmante a numărului de persoane care suferă de obezitate și alte boli asociate unui stil de viață nesănătos, informațiile prezentate au avut un rol esențial în conștientizarea acestui fenomen.

 

Componentele unei alimentații sănătoase

Una dintre temele centrale ale prezentării a fost alimentația sănătoasă, evidențiindu-se importanța consumului de alimente cât mai naturale și neprocesate. Doamna medic Stroescu a subliniat câteva aspecte esențiale:legumele și fructele - ele trebuie să constituie o parte importantă a fiecărei mese, datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și fibre. Acestea joacă un rol esențial în prevenirea obezității și a bolilor cronice;proteinele - sursele sănătoase de proteine, precum carnea slabă, peștele, ouăle și leguminoasele, ajută la menținerea masei musculare și la buna funcționare a organismului;grăsimile sănătoase - este important să consumăm grăsimi sănătoase, precum cele din nuci, semințe, avocado și pește și să evităm grăsimile trans și saturate din produsele procesate.

Un alt aspect esențial a fost prevenirea obezității. Consumul excesiv de calorii, combinat cu un stil de viață sedentar, este principala cauză a creșterii în greutate. De asemenea, s-a pus accentul pe evitarea băuturilor carbogazoase și a alimentelor bogate în zaharuri adăugate, care contribuie la dezechilibrele metabolice și la creșterea riscului de obezitate.

 

Lichidele

Pentru o hidratare corectă, doamna medic Stroescu a recomandat consumul zilnic a aproximativ 2 litri de lichide, cu accent pe apă, sucuri naturale din fructe și legume, ceaiuri și supe. Un sfat interesant a fost acela că „apa trebuie băută încet, în înghițituri mici și că este bine să evităm băuturile carbogazoase, sucurile din supermarketuri și alcoolul.”

„Apa se bea, nu se gustă”, a mai menționat doamna medic Stroescu, subliniind importanța unei hidratări corecte pentru sănătatea țesuturilor și a organelor. Lichidele sunt esențiale pentru menținerea prospețimii și tinereții țesuturilor, iar lipsa lor poate duce la disfuncții și îmbătrânirea precoce a organismului.

 

Grăsimile

Doamna medic Stroescu a atras atenția asupra pericolelor grăsimilor nesănătoase. Consumul excesiv de grăsimi poate duce la acumularea acestora pe vasele de sânge, crescând riscul de infarct miocardic, tensiune arterială crescută și accident vascular cerebral. De asemenea, grăsimile în exces se depun pe organe, contribuind la apariția ficatului gras (steatoză hepatică), obezității și celulitei și suprasolicită ficatul, ceea ce poate duce la senzații de greață, oboseală și dureri de cap.

 

Zahărul

Zahărul este unul dintre cei mai periculoși inamici ai sănătății moderne. Doamna medic Stroescu a explicat cum zahărul în exces poate suprasolicita pancreasul, crescând riscul de diabet zaharat, poate duce la obezitate și poate afecta imunitatea. De asemenea, zahărul cauzează deficiență de calciu, formarea cariilor dentare și poate provoca dependență printr-un mecanism similar cu cel al drogurilor.

 

Aditivii alimentari și îndulcitorii artificiali

Un alt subiect de mare interes a fost cel al aditivilor alimentari, substanțe care sunt adăugate în alimente pentru a le prelungi termenul de valabilitate sau pentru a le îmbunătăți gustul și aspectul. Doamna medic Stroescu a evidențiat pericolele reprezentate de monoglutamatul de sodiu (E621), un aditiv care intensifică aroma alimentelor, dar care poate avea efecte nocive asupra sistemului nervos, blocând semnalele de sațietate și contribuind la suprastimularea celulelor nervoase. De asemenea, îndulcitorii artificiali, precum aspartamul, zaharina și sorbitolul, pot duce la creșterea în greutate și la sensibilizarea papilelor gustative, făcând consumatorii să prefere alimente tot mai dulci.

 

Comportamente alimentare disfuncționale

Un capitol important al prezentării a fost dedicat tulburărilor de alimentație. Doamna medic Stroescu a discutat despre anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburarea de mâncat compulsiv. Aceste comportamente alimentare disfuncționale afectează grav sănătatea fizică și psihică, iar prevenirea lor depinde de conștientizarea riscurilor și de intervenția timpurie.

 

Calcularea greutății ideale

Pentru a menține o greutate sănătoasă, doamna medic Stroescu a recomandat utilizarea unor metode de calculare a greutății ideale, precum formula lui Broca și indicele de masă corporală (IMC), care ajută la evaluarea stării de sănătate în funcție de greutate și înălțime.

 

Recapitulare și concluzii

Pentru a menține o viață sănătoasă, este esențial să: consumăm alimente variate, naturale și nutritive, evităm gustările între mese, nu sărim peste micul dejun, lăsăm stomacul să digere alimentele 4 ore și să se odihnească o oră, ne hidratăm corespunzător, consumăm alimente în stare cât mai crudă și evităm produsele procesate și să ne ferim să devenim dependenți de alimente nesănătoase.

„Într-o lume în care suntem constant bombardați cu informații despre ce ar trebui să mâncăm sau cum ar trebui să ne comportăm, esențial este să ne ascultăm corpul și să adoptăm un stil de viață echilibrat, adaptat nevoilor noastre individuale,” a încheiat doamna medic Anca Iuliana Stroescu.

Diana-Maria Poenaru 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”.
 Vizualizări articol: 1328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Coltul cititorului

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei