În perioada 21-25 octombrie, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, se va desfășura „Săptămâna Verde”, aceasta reprezentând un prilej de reconectare la natură, de a vedea mediul în care trăim cu alți ochi.
Deseori în goana noastră prin activitățile zilnice intrăm în stereotipii și rareori ne oprim pentru a ne pune întrebări simple, cum ar fi: „Ce conțin fructele pe care le mâncăm?”, „Care sunt plantele pe care le întâlnesc în drumul meu spre casă?”, „De ce trebuie să le ocrotesc?”, „Cât de bine cunosc parcurile și pădurile din oraș sau județ?”
Colegiul nostru are o tradiție în derularea unor proiecte internaționale de mediu, Programul „LEAF” – Erasmus+, coordonat de doamna prof. Melisch Irina – Daniela și implementat la nivelul școlii de doamnele profesoare Divisevici Anamaria, Năsulea Florentina, Iurea Cătălina, Macarie Camelia și „LEAF” - CCDG - București, coordonat la nivelul școlii de prof. Macarie Camelia, proiectul „ECO-tic” coordonat de doamna profesoară învățământ primar Culiță Gabriela.
În cadrul săptămânii vor avea loc numeroase dezbateri, conferințe, drumeții, vizite didactice, activități specifice de plantare, ecologizare, reciclare și de promovare a produselor BIO-ECO, tradiționale românești.
Este o săptămână în care putem să răspundem la aceste întrebări în colaborare cu specialiștii în domeniu, de la APM, USV, diferite ocoale silvice, LIDL, KAUFLAND, Fabrica MOPAN, și astfel să reușim să socializăm pentru a ne păstra sănătatea, precum și mediul în care trăim. De fapt, cele două componente ale unui ecosistem sunt într-o relație de interacțiune, de echilibru. În general orice perturbare a acestuia duce la o stare de boală. Putem spune în acest moment că planeta este în suferință și trebuie ajutată.
Prin activitățile pe care le vom derula sperăm să reușim să educăm elevii, pentru a aprecia mai mult natura, cu valențele sale pozitive.
Prof. Camelia Macarie