„A venit toamna/acoperă-mi inima cu ceva”, sună nostalgic versurile unui cântec celebru. Membrii cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” Cernăuți - Suceava și-au încărcat inimile cu rod bogat de poezie, muzică, pictură, în cadrul întâlnirii care a avut loc pe 6 octombrie 2024, la sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuți (spațiu aflat în fostul sediu al Palatului Național). Primitoarele gazde, poeți și artiști din nordul Bucovinei, ne-au întâmpinat cu căldură frățească, iar în cuvântul de deschidere, președintele societății, poetul și jurnalistul Vasile Bâcu, a menționat că întâlnirea coincide cu Zilele Orașului (atestat documentar într-un act semnat de Alexandru cel Bun, la 8 octombrie 1408). Întâlnirea a coincis și cu Ziua profesorilor, cărora li s-au adresat felicitări pentru munca lor nobilă. Inimile s-au întristat într-un moment de reculegere în memoria celor peste 1300 de eroi din regiune, căzuți în războiul nedrept și dramatic, produs de agresorii ruși (printre aceștia, peste 130 de români).
Și din nou, un moment de bucurie, la vederea lucrărilor de artă plastică semnate de maestrul Radu Bercea, de o factură aparte, ca tehnică de lucru și tematică, așa cum ne-a obișnuit artistul, la fiecare nouă expoziție. „Lucrările sunt un dar împărătesc pentru societate, o dovadă că arta vorbește pe înțelesul tuturor. Maestrul Radu Bercea a revenit acasă (e din Cuciurul Mare) și ne-a reamintit că neamul românesc este unul, că e important ceea ce lăsăm în urma noastră”, a subliniat Vasile Bâcu. Cu asupra de măsură de modest și parcimonios la vorbă, artistul a exprimat bucuria regăsirii în acest spațiu.
Lucrările cenaclului au fost marcate de alte surprize deosebite. A urmat lansarea recentei plachete de versuri „Cununa de sonete. Aici nicicând nu-și scutur floarea merii”, autor poetul Nicolae Șapcă. „Îl știam cu toții pe autor ca fiind un foarte bun jurnalist, îi cunoșteam și preocupările poetice, ca sonetist l-am descoperit prin volumul anterior Pe creste de cuvinte, bine apreciat de critica literară. Prin acest volum, Nicolae Șapcă ni se relevă ca un postmodernist de calitate. Tema este, asemenea, una religioasă, se bucură de o prefață valoroasă, realizată de poetul și teologul Traian Vasilcău din Chișinău. Interesant este și autograful autorului, cartea va avea un loc sigur în biblioteci”, a spus Vasile Bâcu. Autorul a dat detalii legate de preocuparea pentru sonet, de pregătirea pentru a aborda această specie a genului liric, încă din studenție (teza de diplomă tratează sonetele lui Traian Chelariu), despre alegerea temei. Poetul a mulțumit maestrului Radu Bercea pentru promptitudinea cu care a realizat ilustrațiile sonetelor și valoarea acestora, tuturor celor care l-au sprijinit în acest demers.
Elena Mândru, președinta Societății Scriitorilor fără Frontiere, a dat detalii despre structura sonetului și a subliniat că „Placheta are o menire aparte prin temă, prin ilustrații”.
”Personal am apreciat talentul autorului, valoarea stilistică a creațiilor, semnificația profundă a temei, frumusețea ilustrațiilor, reușita copertei. Armonia și unitatea textelor reușita cununii motivează subtitlul cărții, o metaforă superbă, așa cum este și ilustrația lui Radu Bercea” a spus poetul Valerian Bedrule, care a dedicat un sonet autorului, prezent la Putna, la comemorarea ostașilor români căzuți în războiul pentru apărarea Ucrainei. „Sonetul puștii țăcăne-n amurg.../s-au învelit ca frunzele de nuc,/vlăstare-n uniforma de țărână...”, sunt doar câteva dintre versurile tulburătorului sonet, intitulat„ Trădează cerul păsări indiscrete”.
Scriitorul Constantin Bulboacă a dedicat poetului Șapcă un catren, iar profesoara de limbă română Tatiana Tutunaru Bârzu l-a felicitat pe autor pentru reușitele sonete și pentru editarea revistei „Recreația mare”, foarte apreciată de către elevi și dascăli, care „au menirea de a crea cititori, de a educa pe copii pe toate planurile”. Oferă autorului o păpușă și un portret, realizate de eleva Anastasia Ciornă, iar elevul său, Andrei Tutunaru, a recitat cu emoție sonetul „Aici nicicând nu-și scutur floarea merii”.
Din partea Asociației„ Doamnele Române”, președinta Maria Toacă oferă un ajutor pentru desfășurarea activităților școlii din Probotești. Protagonistul momentului de istorie a fost col. r. Ioan Abutnăriței, care a elogiat personalitatea lui Iancu Flondor, la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice, cu accent pe valoarea sa de „emblemă a Bucovinei, omul providențial al momentului, politician de vocație, cel mai de seamă artizan al unirii Bucovinei cu patria istorică”. Vorbitorul s-a referit la viața și faptele exemplare ale acestui mare român, care merită pe deplin recunoștința urmașilor prezenți și viitori.
Din partea Consulatului Român la Cernăuți, ministrul plenipotențiar Dan Constantin a reafirmat importanța acestor întâlniri în crearea unor punți culturale între români, s-a declarat impresionat de valoarea sonetelor lui Nicolae Șapcă, de importanța și reușita graficii lui Radu Bercea, de faptul că „fiecare întâlnire de cenaclu adaugă ceva nou”. A intervenit Natalia Proțiuc, cu un catren, iar foarte îndrăgita și valoroasa cantautoare Carolina Jitaru ne-a încântat cu melodia „Sărutul”, pe versuri de Nicolae Șapcă, muzică proprie (o foarte sensibilă îngemănare).
„Oaspetele” cenaclului a fost poetul George Sauciuc, din Suceava, care a prezentat recentul număr al revistei „Moldova literară” unde a publicat (revistă a SSFF, director Elena Mândru, redactor-șef, Maria Apetroaiei, redactor Paraschiva Abutnăriței, redactor corespondent, Luminița Reveica Tăran). Poetul a citit din creațiile sale, texte concise, cu mesaj profund, poate criptat pentru cei care nu agreează sau nu înțeleg acest gen de poezie (premiată la ultima Gală a Premiilor SSB).
Constantin Horbovanu apreciază calitățile lui George Sauciuc de bun jurnalist, de poet, de inițiator și membru activ în societăți culturale și artistice (Cygnus, CIL, Mașina cu poeți, ș.a.). C. Bulboacă îl consideră „visător, romantic, generos”, Elena Mândru apreciază mesajele profunde pe care le transmite. Fiind vorba despre generozitate, Elena Mândru apreciază eforturile societății „Doamnele Române” de a sprijini, prin proiectul „Și nouă ne pasă”, copiii și familiile aflate în dificultate, copiii orfani, victime ale prezentului război din Ucraina, proiect susținut și de SSFF, oferind și în acest cadru un dar pentru o fetiță din Boian.
Din perspectiva de poet și epigramist, Elena Mândru citește epigrame lansate la un recent festival de gen de la Brăila. Vasile Bâcu apreciază calitatea poeziei lui George Sauciuc, mesajele transmise, „eliminarea din texte a detaliilor inutile”. Un alt moment muzical de excepție a fost susținut de prof. Nicolae Crețu din Mălini (membru al cenaclului„ Nicolae Labiș” din Fălticeni), cu „Rapsodia I” de George Enescu.
La microfon s-au perindat poeții Vasile Carlașciuc, cu un „Triptic cu lebede”, Gabriela Braha, cu aprecieri pentru Nicolae Șapcă și George Sauciuc și un poem propriu, Costel Bephu, cu poemul simbolic„ A venit soră la frate”, Vasile Aioanei, cu poezia patriotică „Bucovina trunchiată” (și invitația scriitorului Constantin Tiron, pentru elevii din regiune, de a participa la viitoarea ediție a festivalului„ În lumea lui Creangă”), Gheorghe Bodnariuc, cu „abur rece și ecou tăcut” (Ceața), Jenica Romanică, prozatoare activă, reîntoarsă la poezie, cu dedicația „Prieten iubit”, Maria Crețu, cu un text care să ne determine să nu-l uităm pe Nicolae Labiș, Sofia Roșca, un poem dedicat limbii române, Rodica Zegrea, cu„ Câtă viață încape” și „Între vis și o amintire” (dedicat frumuseților ținutului dornean). Grațiela Țurțu a ales o poezie cu dedicație „Pentru tine”, Monica Buhac, poezii de dragoste„ Ascultă-ți sufletul” și „În ochii mei”, Tatiana Golciuc, o „Uitare”. Prozatorul Andrei Breabăn a vorbit despre Mama lui Ștefan cel Mare, Doamna Oltea, despre educația morală și sprijinul acordat ilustrului său fiu. Ca solistă, Natalia Proțiuc ne-a propus un moment muzical, pe versuri de Vladimir Robu, dedicat poeților. Prof. Dorin Misichievici ne-a avertizat „Căderile vin din interior” și ne-a oferit și înțelepte exemple, Constantin Horbovanu a apreciat în mod deosebit pe Radu Bercea, întâlnirile de cenaclu „luminoase” și a lecturat din înțeleptele sale „Însemnări de trecător”. Epigramistul Vasile Bâcu a dat o replică postacilor pe Facebook, Carolina Jitaru a anunțat un nou proiect al „Doamnelor Române” și a încheiat muzical „și totuși, există iubire, cu răspunsul entuziast al sălii. Întreaga manifestare, densă, valoroasă, cu adevărat luminoasă, a fost urmărită de ziariștii Nicoae Hauca și Vitalie Zâgrea.
Paraschiva Abutnăriței