Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 234 (8763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc, Conferința ,,Grațian Jucan reper spiritual al Câmpulungului Bucovinei”

Am participat cu bucurie la evenimentul cultural întâmplat la Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc, Sala Bucovina, pe 26 septembrie 2024, activitate care continuă seria conferințelor organizate de bibliotecă sub denumirea ,,Bucovina - Memorie și Identitate”, proiect cultural coordonat de poeta și bibliotecara Luminița Ignea, care a deschis manifestarea cu un salut cordial adresat participanților. Sala a devenit neîncăpătoare, împrejurare care atestă interesul câmpulungenilor și bucovinenilor, în general, pentru subiectul supus dezbaterii, figura proeminentă a dlui profesor Grațian Jucan răzbătând peste timp și timpuri, ca un briliant ce nu-și piere niciodată valoarea intrinsecă. Printre invitații de seamă s-au aflat: Ion Filipciuc, Ioan Popoiu, Ioan Mugurel Sasu, Paraschiva Abutnăriței, Ioan Abutnăriței, Vasile Aioanei, Traian Nistiriuc, Zina Iuliana Cucoș, Valerian Bedrule, Ovidiu Donisă, Aurel Maricar, Dragoș Balan, Vasile și Lucreția Bostaca, Felicia Oblesniuc, Maria Ghiță, Dumitru Priscornic, Gabriela Braha, membri ai Cenaclului ,,Nectarie" din Vama și ai Cenaclului "Țara de Sus", membri ai Clubului Femina.

De această dată, prezentarea a fost făcută de prof. dr. Luminița Reveica Țaran, literatul care ne-a vorbit cu aplecare, pasiune și recunoștință despre personalitatea marcantă a profesorului, eminescologului, istoricului literar și publicistului Grațian Jucan, ea însăși purtătoarea memoriei sufletești și spirituale lăsate de acest eminent dascăl, căruia i-a fost elevă. Atunci când ai privilegiul de a cunoaște un om deosebit, iar acesta este resortul care te îndeamnă să iubești literatura și lectura, desigur, vei evoca momente care ți-au rămas în conștiință și care creionează portretul unui om dedicat catedrei, și, mai ales, elevilor săi. Profilul de scriitor și cel de reputat eminescolog putea fi cunoscut de mulți dintre cei prezenți, dar puțini au avut bucuria de a-l cunoaște și, cu atât mai mult, de a-i fi învățăcei. De aceea, prezentarea Luminiței Țaran a fost nu doar cea a unui profesionist care ne-a vorbit despre legătura intrinsecă pe care dl Jucan a avut-o cu localitatea Câmpulung Moldovenesc, unde și-a petrecut aproape toată viața și despre care a scris mii de pagini, cu aplombul istoricului literar (,,… Toate acestea fac parte intrinsecă din fiinţa mea şi nu mă pot despărţi de ele orice aş face”, spunea prof. Jucan într-un interviu publicat în 2011 în „Bucovina Literară”), ci și captivantă, presărată cu momente inedite de la catedră. Toată suflarea a aflat că dl profesor era un spirit subțire, că flutura idei și idealuri adânci, rămase în mintea și inima elevilor Colegiului „Dragoș Vodă”. Am mai aflat că era un dascăl exigent, dar cu o inimă de aur, așa cum știm că sunt marii profesori, pe care toți îi evocăm cu evlavie și recunoștință, pentru că au avut un rol decisiv în formarea noastră. Desigur, dincolo de activitatea didactică, Luminița ne-a vorbit, ca un cunoscător, de împătimitul istoric literar Jucan, de cercetătorul asiduu al folclorului și tradițiilor Bucovinei, de miile de pagini de monografie și studii literare rămase nepublicate, odată cu trecerea sa în neființă, în 2013. Dl profesor Grațian Jucan mărturisea, cu modestia care este mereu apanajul oamenilor inteligenți, ,,Scriu pentru cititorii de bună-credinţă, pentru cei dornici de a afla aspecte noi în domeniul ştiinţei literare, pentru a contribui la popularizarea şi răspândirea cunoştinţelor, pentru întreţinerea cultului pentru poetul nostru naţional. De asemenea, mai scriu despre tezaurul nostru folcloric, pe care l-am cules (texte literare) din Câmpulung Moldovenesc, pentru a-l face cunoscut generaţiilor ce vin, întărindu-le dragostea pentru locul natal. (…) Eu sunt însă şi produsul muncii şi al pasiunii mele pentru cercetare şi studiu, pentru curiozitatea ştiinţifică în domeniul care îmi place. Cărţile mele mai importante, dacă vor fi să fie, sunt: M. Eminescu şi tezaurul folcloric şi Câmpulungul Moldovenesc, schiţă istorico-culturală, amândouă pregătite pentru tipar. Nu vin de nicăieri şi nu mă duc nicăieri: Cum am fost, aşa rămânem.”

Am ascultat cu interes și alocuțiunile dlui prof. dr. Ion Filipciuc, dlui economist Ioan Mugurel Sasu – scriitor, președintele Cenaclului Nectarie din Vama, și dnei bibliotecar Maria Ghiță, astfel încât au trecut orele ca vântul, lăsându-ne pe meninge și în suflet amprenta unică a evenimentelor cu miez, menite să unească minți dornice de cunoaștere. Evenimentul a fost presărat și cu momente artistice oferite de talentații elevi Andrei Bodnar și Teodora Samson.  

A fost încă o zi spre neuitarea personalităților care au lăsat o urmă de neșters în cartea de aur a Bucovinei. Mulțumim dnei director Nicoleta Bogoș, dnei Luminița Ignea pentru această oportunitate și Luminiței Țaran pentru dar și har.    

Limona Rusu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc, Conferința ,,Grațian Jucan reper spiritual al Câmpulungului Bucovinei”.
 Vizualizări articol: 199 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc, Conferința ,,Grațian Jucan reper spiritual al Câmpulungului Bucovinei”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei