Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 205 (8734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Școala de vară: Elevii Liceului „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni explorează noi orizonturi cu ajutorul radiocomunicațiilor și responsabilității civice

Joi, 29 august 2024, în cea de-a patra zi a proiectului Școala de vară „80 de cărți în jurul lumii”, elevii Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni au avut parte de experiențe inedite.

Primul invitat al zilei, domnul Petrică Stolnicu, radioamator cu indicativul YO9RIJ, a motivat elevii prin temele prezentate și a demonstrat că orice vis este posibil a se realiza dacă este însoțit de seriozitate, angajament și un bagaj divers și serios de cunoștințe.

Pasiunea domnului Stolnicu pentru comunicațiile radio a început în Școala Gimnazială „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni, acum mai bine de 44 de ani, când a construit un emițător de cod Morse folosind un bec. Interesul său s-a adâncit la Liceul „Henri Coandă” din Bacău, unde a descoperit comunicațiile prin unde radio și radioamatorismul în cadrul radioclubului YO8KOS al fabricii de avioane Aerostar Bacău. De-a lungul anilor de liceu, a practicat și parașutismul, un hobby care i-a completat interesul pentru radiocomunicațiile militare. Ulterior, și-a continuat studiile în domeniul militar, absolvind Institutul Militar de Transmisiuni ”Decebal” din Sibiu. Ulterior, și-a desfășurat activitatea profesională în două dintre cele mai prestigioase unități militare ale Armatei Române, unde a urmat diverse cursuri de specialitate, inclusiv parașutism militar, scufundări, operare radio și tehnici de supraviețuire. Domnul Stolnicu este un militar veteran care a fost decorat de 14 ori pentru serviciile sale deosebite în teatrele de operații din străinătate. Recent, a primit Emblema de Onoare a Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, recunoscând contribuțiile sale la dezvoltarea comunicațiilor profesionale și de amatori în România.

În plus față de realizările sale în domeniul militar, domnul Stolnicu se află la al doilea mandat de președinte al European Radio Amateurs' Organization (EURAO) și este membru al Comisiei ECOSOC a ONU din 2018, dar și președinte al Asociației RadioȘtiința.

Domnul Petrică Stolnicu este unul dintre organizatorii care fac posibilă existența Academiei de Știință Atlantykron, un hub de educație deosebit de interesant unde an de an participă experți, oameni de știință și ingineri NASA.

În timpul prezentării sale, domnul Stolnicu i-a introdus pe elevi în lumea radioamatorilor, un hobby centrat pe comunicarea prin intermediul undelor radio. Acesta a explicat că radioamatorii au propriile benzi de frecvență pentru diferite moduri de comunicare, cum ar fi telegrafia Morse, comunicațiile vocale, de date și prin satelit. De asemenea, a prezentat istoria pionierilor radio, precum Heinrich Hertz, Aleksandr Stepanovich Popov, Samuel Finley Breese Morse și Guglielmo Marconi, ale căror contribuții au pus bazele comunicațiilor radio moderne.

Elevii au aflat că radioamatorismul este un hobby vechi de un secol, practicat de peste 5.000 de radioamatori în România și aproximativ 3 milioane în întreaga lume. În România, radioamatorismul este reglementat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), iar fiecare radioamator este autorizat să folosească anumite benzi de frecvențe radio după ce trece un examen. Radioamatorii sunt entuziaști și își folosesc echipamentele pentru a comunica cu alți radioamatori din întreaga lume, participă la concursuri și chiar vorbesc cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională.

Domnul Stolnicu a subliniat că radioamatorismul este mai mult decât un simplu hobby; este o componentă de utilitate publică valoroasă care a salvat vieți în România, în special în timpul dezastrelor naturale și al perioadelor de criză, atunci când rețelele de comunicații obișnuite și-au întrerupt funcționarea. El a subliniat faptul că radioamatorismul combină tehnologiile profesionale de comunicare cu o componentă de serviciu public, permițând practicanților să își extindă constant cunoștințele și să stabilească legături durabile în întreaga lume.

În urma prezentării, domnul Stolnicu Petrică i-a inspirat pe elevi să își urmeze visurile cu dedicație, să exploreze lumea vastă a radioamatorilor și să își dezvolte abilități care le-ar putea modela viitorul, atât pe plan personal, cât și profesional.

Mai apoi, cartea „Codul civil pe înțelesul copiilor” a fost prezentată de către domnul comisar Marcel Onofrei și de doi foști elevi ai Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”, anume: Adrian-Ionuț Gontaru, elev la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, și Darie Asandei, elev laȘcoala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina.

În cadrul acestei prezentări, elevii au făcut cunoștință nu doar cu principiile juridice prezentate în carte, ci și cu lecțiile de viață mai largi pe care aceste principii le încorporează. Ei au învățat că, pe măsură ce cresc și navighează prin complexitatea vieții, se vor confrunta cu provocări, precum menținerea unor relații bune și asigurarea echității în eforturile lor. De asemenea, li s-a reamintit că o viață socială armonioasă necesită onestitate și integritate.

Prezentarea a subliniat importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților lor ca viitori cetățeni. Elevii au fost încurajați să își cultive zilnic spiritul civic, să fie drepți și integri și să lupte pentru un viitor construit pe virtuți și responsabilitate. Ei au fost învățați că a fi cool înseamnă a fi civilizat, a respecta libertățile celorlalți, a se bucura de drepturile lor și a-și îndeplini obligațiile. Prin înțelegerea și îmbrățișarea acestor principii, ei au fost îndemnați să devină nu doar cetățeni informați, ci și indivizi capabili să modeleze o societate dreaptă și responsabilă.

Diana-Maria Poenaru

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Școala de vară: Elevii Liceului „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni explorează noi orizonturi cu ajutorul radiocomunicațiilor și responsabilității civice.
 Vizualizări articol: 937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Școala de vară: Elevii Liceului „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni explorează noi orizonturi cu ajutorul radiocomunicațiilor și responsabilității civice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei