În cadrul Colegiului Național de Informatică “Spiru Haret” se desfășoară, în perioada 1 septembrie 2023 - 28 februarie 2025, proiectul Erasmus+ DEFINE - Dezvoltare, Educație, Formare și Inovare la Nivel European, domeniul Educaţie Şcolară.
Unul dintre obiectivele acestui proiect se referă la dezvoltarea competențelor a șase profesori din cadrul colegiului pentru consilierea elevilor în dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale și creșterea calității vieții. Drept urmare, în lunile aprilie și mai ale acestui an școlar, șase cadre didactice din cadrul colegiului au luat parte la două cursuri de formare în străinătate.
Primul curs de formare, Outdoor Learning for Social and Emotional Learning & Wellbeing, organizat de Euromentor, a avut loc în Barcelona, în perioada 8-12 aprilie. Activitățile desfășurate în cadrul acestui curs au avut ca temă dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale prin activități de tip outdoor. Prin învățare experimentală, activități de colaborare și vizite la fața locului, profesorii participanți au dobândit cunoștințele, abilitățile și resursele necesare pentru a crea experiențe de învățare în aer liber care să susțină dezvoltarea socială și emoțională a elevilor.
Educația outdoor permite un nivel ridicat de creativitate și ingeniozitate, atât din partea organizatorului activității, cât şi din partea participanților, în ceea ce privește proiectarea activității, conceperea acesteia sau în prezentarea diferitelor soluții identificate în rezolvarea problemelor ridicate.
Al doilea curs de formare, Social-Emotional Learning (SEL) Strategies for Teachers, a fost organizat de Araxa Edu., în Istanbul, în perioada 13-17 mai. În cadrul acestui curs, profesorii participanți au discutat despre învățarea socială și emoțională, proces prin care copiii dobândesc, apoi aplică în mod eficient cunoștințele, atitudinile și abilitățile necesare pentru a înțelege și a gestiona emoțiile, pentru a simți și de a arăta empatie pentru ceilalți, pentru a stabili și menține relații pozitive, pentru a lua decizii în mod responsabil.
Echipa de implementare a proiectelor Erasmus+ din cadrul colegiului consideră că dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice reprezintă modalitatea prin care calitatea educației furnizate este păstrată la standardele impuse de societate, și în același timp, o modalitate prin care profesorul își dezvoltă cunoștințele, abilitățile și competențele. Cursurile de formare din cadrul proiectelor Erasmus+, precum și socializarea cu alte cadre didactice din țări ale Uniunii Europene, au dat o dimensiune europeană proceselor de formare profesorilor și au oferit o nouă abordare a orelor de curs sau consiliere și orientare. De asemenea, aceste cursuri au însemnat o îmbunătățire a abilităților de comunicare și utilizare a metodelor de stimulare a gândirii creative și critice în raport cu elevii colegiului, prin implementarea cunoștințelor acumulate.