Vineri, pe data de 10 mai 2024, Ziua Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni a fost petrecută alături de Detașamentul de Jandarmi Fălticeni și Suceava. Încă de la primele ore ale dimineții, plutonier adjutant-șef Constantin Țibichi, plutonier adjutant șef - Mihai Anghelea, plutonier adjutant-șef Lucian Ciaunică, din cadrul Detașamentului 6 Jandarmi Fălticeni, și plutonier adjutant Bogdan Boiculese, cu câinele Freya, alături de plutonier Dumitru Iliesi, cu câinele Rico, ultimii din cadrul Detașamentului 1 mobil Suceava, grupa conductori câini de serviciu, au fost întâmpinați cu zâmbete și multă căldură de către elevii de la învățământul primar și cadrele didactice din orașul Liteni. Cu multă curiozitate și deschidere, copiii au fost entuziasmați să descopere autospecialele și materialele din dotarea jandarmilor suceveni. Ca de fiecare dată, în centrul atenției au fost partenerii necuvântători, care și-au expus abilitățile speciale.
Activitatea s-a desfășurat la clasele de la învățământul primar, ocazie cu care s-au dezbătut tema „Prevenirea consumului de alcool în scoli și efectele acestora”, cât și pe linia prevenirii și combaterii delincvenței juvenile, consumului de droguri și alcool, a bullying-ului, fiind discutate și probleme referitoare la respectarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, conform Planului anual pentru prevenirea faptelor antisociale de către personalul Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava pentru anul 2023-2024, ce își propune să încurajeze elevii să se informeze permanent asupra obligațiilor ce le revin în societate. De asemenea, s-au discutat aspecte referitoare la folosirea câinilor de serviciu în cadrul Jandarmeriei Române.
„Activitățile au constat, în primul rând, în prezentarea instituției Jandarmeriei, a atribuțiilor acesteia și a materialelor folosite în misiuni, alături de prezentarea colegilor noștri patrupezi. Aceste demersuri au ca scop susținerea și consolidarea relațiilor de parteneriat între școală, jandarmerie și societatea civilă, reprezentată, în cazul nostru, de elevi. Planurile comune interinstituționale cuprind activități diverse, abordând teme pertinente, precum respectarea legislației în domeniul ordinii publice, drepturile cetățenilor, combaterea consumului de alcool și droguri în rândul tinerilor și combaterea bullying-ului,” ne-a povestit Constantin Țibichi, plutonier adjutant- șef.
În pofida dispozițiilor legale care specifică obligațiile legate de vârstă, se consideră că insuflarea responsabilității în rândul tinerilor de la o vârstă fragedă este crucială, implicând sarcini proporționale cu abilitățile acestora și învățarea principiilor fundamentale de coexistență și respect. „Reacțiile pozitive, atât din partea elevilor, cât și din partea cadrelor didactice, susțin demersurile unei colaborări de durată,” a completat acesta.
Diana-Maria Poenaru