sâmbătă, 11 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 109 (8638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5295 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Colțul cititorului

Ziua Europei, marcată la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificație. Pe lângă Ziua Independenței proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar și Ziua Europei. În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar și altor state, să pună „bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii”. Data de 9 mai a fost aleasă ca zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Pe plan local, la nivelul Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni, ziua de 9 mai a fost marcată la Centrul de Informare și Documentare din corpul A, în cadrul proiectului educațional „Uniți de Ziua Europei”, inițiat de către doamnele profesor de Istorie și Geografie, Dochia Lenuța și Oprea Viorica, alături de doamna profesor de limba engleză și franceză, Belciug Ana Maria Briana, director-adjunct, și de doamna profesor de limba engleză, Marleneanu Cerasela Iuliana. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului Europei interpretat de elevi provenind din diferite țări europene, printre care Spania, Grecia, Polonia, Turcia, Croația, România și Danemarca. Acest efort face parte dintr-un proiect eTwinning mai amplu, intitulat Beyond Stereotypes: Empowering kids through fairytalespe. Imnul în limba română a fost cântat de elevii Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” de la clasa a V-a B.

„Astăzi este Ziua Europei. Pentru noi, românii, este un prilej de bucurie și mai mare. Sărbătorim de trei ori - într-o zi de 9 mai, acum 179 de ani, România își proclama independența. Și-o declara în parlament, suntem independenți, nu mai depindem de Imperiul Otoman; câțiva ani mai târziu, într-o zi de, unii zic 8 mai, alții spun 9 mai, se termina războiul, Al Doilea Război Mondial, în Europa. Germania, învinsă, semnează capitularea în apropierea Berlinului, era ora 23 și un minut, pe 8 mai în Vestul Europei, dar diferența de fus orar făcea ca în Estul Europei să fie 9 mai deja - o oră diferență. Și uite așa, noi sărbătorim pe 9 mai, în timp ce vest-europenii au făcut-o de ieri. Mai avem un motiv de bucurie, și pentru asta cred că și voi v-ați îmbrăcat foarte frumos astăzi. Pe 9 mai 1950, se dădea startul creării Uniunii Europene, o declarație a unui ministru de externe francez propunea ca două state care s-au învrăjbit și s-au dușmănit o perioadă foarte lungă de timp și care s-au războit foarte multă vreme - Franța și Germania - să se împace și să-și gestioneze împreună rezervele de cărbune și oțel. Așadar, declarația Schuman este făcută publică și câștigă adepți. Ușor, ușor se clădește Uniunea Europeană, iar începând cu anul 2007 și noi facem parte din această uniune. Așadar, am început cu Odă bucuriei care este imul Uniunii Europene. Se cade să fim bucuroși astăzi. De ce? Pentru că de 147 de ani trăim într-o țară independentă, pentru că de 79 de ani s-a terminat cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru că trăim într-o Uniune Europeană care și-a avut începuturile într-o zi de 9 mai 1950. Și mai avem un motiv de bucurie, că suntem astăzi împreună aici, toate statele europene au câte un reprezentat, care fiecare va dori să vă prezinte cât este de puternic și când s-a alăturat acestei frumoase uniuni,” ne-a povestit doamna profesor de Istorie și Geografie, Oprea Viorica.

Apoi, a avut loc o defilare a statelor europene reprezentate de câte un elev de la clasa a VI-a B. Aceștia au îmbrăcat ținutele tradiționale ale țărilor respective și au oferit informații despre diverse aspecte ale țărilor lor, inclusiv despre anul în care au aderat la Uniunea Europeană.

Intrarea României în Uniunea Europeană înseamnă alinierea la un colectiv de națiuni legate de valori comune, printre care se numără respectul pentru demnitatea umană, democrația, statul de drept, protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale. În centrul Uniunii Europene se află angajamentul de a promova pacea și prosperitatea. Principiile și standardele susținute de U.E. inspiră încredere într-un viitor mai luminos, unul construit pe baza colaborării cu cei care împărtășesc o dorință reală de progres. Doamna Dochia Lenuța, profesor de Istorie și Geografie, subliniază că înțelegerea importanței zilei de 9 mai pentru români și recunoașterea diversității istorice și culturale a națiunilor europene „determină eforturile noastre de a aprofunda aceste fundamente și aspirații în rândul elevilor.”

Doamna Belciug Ana Maria Briana, director-adjunct și profesor de limba engleză și franceză, a dezvăluit că s-a simțit profund emoționată în timpul evenimentului. Trecuseră 12 ani de când ea, împreună cu doamnele profesor Oprea Viorica, Dochia Lenuța și Marleneanu Cerasela Iuliana, organizaseră o activitate similară în aceeași manieră. „Emoțiile sincere exprimate de acești copii absolut superbi în timpul defilării au rezonat profund cu noi, demonstrând preocuparea și dedicarea lor autentică. Fiecare copil, în timp ce se afla în fața noastră pentru acele momente prețioase, a reflectat zile întregi de efort sârguincios acasă. S-au informat, au confecționat cu meticulozitate aceste costume splendide și s-au străduit să surprindă esența fiecărei țări din frumoasa noastră Europă,” a completat doamna Belciug Ana Maria Briana.

Pe lângă această lecție captivantă de istorie și geografie, astăzi se sărbătorește și Ziua eTwinning, un program care funcționează la nivel european și care implică toate țările membre ale UE. În continuare, doamna Belciug Ana Maria Briana a explicat cum a obținut Liceul din Liteni statutul de școală eTwinning. „Liceul nostru a demarat proiectul inaugural eTwinning în urmă cu 12 ani. Această inițiativă bilingvă, desfășurată în limbile franceză și engleză, ne-a asociat cu Lituania și a gravitat în jurul creării unor rebusuri pe care țara parteneră să le rezolve. Școală eTwinning devii în momentul în care proiectele îți sunt recunoscute, nu doar la nivel național, ci și la nivel european.”

La finalul evenimentului, doamna Marleneanu Cerasela Iuliana, profesor de limba engleză, a anunțat că, datorită acestui program eTwinning, ea, împreună cu două eleve din clasa a XI-a A, Moisii Maria-Raluca și Strat Roxana-Mihaela, vor reprezenta Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni la un seminar național, ce va avea loc la București, în perioada 10-12 mai. Tema seminarului este „Elevii, agenți ai schimbării”.

Diana-Maria Poenaru

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Europei, marcată la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Europei, marcată la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei