Proiectul Erasmus+,,Oportunități europene pentru o carieră de succes în domeniul mecanic-auto” se implementează la Colegiul Tehnic de Industtie Alimentară Suceava” în anul școlar 2023-2024, cu numărul de contract 2023-1-RO01-KA122-VET-000125130, un proiect de formare profesională a 7 elevi din clasele X-XI scoală profesională pentru perioada septembrie 2023-septembrie 2024. Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în Europa și oferă tinerilor posibilitatea de a studia, de a se forma și de a dobândi experiențe, noi competențe, abilități și atitudini în țări din Uniunea Europeană cu oportunitatea de a învăța și de a lucra într-un alt mediu cultural. De asemenea, un stagiu de formare profesională prin Erasmus+ este o oportunitate unică de a-ți dezvolta abilitățile și competențele, de a-ți extinde rețeaua de contacte și de a-ți deschide noi perspective în carieră.
Obiectivele proiectului sunt creșterea calității formării profesionale inițiale, prin stagiu de practică pentru șanse sporite de inserție socio-profesională, îmbunătățirea dezvoltării competențelor cheie și personale prin participare la mobilitate transnațională, îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză și franceză și a celor sociale, interculturale, digitale, valori europene, lucru în echipă, creșterea dimensiunii internaționale a școlii prin parteneriate cu instituții europene în domeniul formării profesionale din Franța timp de un an.
Proiectul va deschide școlii noastre căi către internaționalizare, va contribui la creșterea calității formării profesionale inițiale.
Astfel, un grup de 7 elevi au fost beneficiarii direcți ai mobilității de 14 zile de formare profesională desfășurată la AFORPA Assoc Pr La Formation Professionnel Automobile, Coulommiers-Paris-Franța.
Pe parcursul a două săptămâni, în perioada 31.03 – 13 aprilie 2024, participanții au avut parte de un program de formare foarte bine organizat, conform nivelului de pregătire și curriculumului în vigoare-conform Standardelor de Pregătire Profesionale, raportat la standarde europene și cu tenacitate franțuzească. Proiectare Onshape-AutoCAD-crearea unui cadru auto, vizitarea unei stații de comandă, supraveghere și reparare de mijloace de transport în comun pentru Regiunea Ile de France, transmiterea mișcării, diagnosticare auto, înlocuire-montare și demontare motoare Peaugeot, Citroen și Renaul, vizite la reprezentanțele Peugeot, Citroen și Hyunday, apoi schimbul de bune practici, lucrul și competiția pe echipe la cele 2 sedii ale școlii AFORPA –Coulomiers și Vaux-le-Penil de mecanică-auto și vopsitorie auto, au făcut parte din programul de stagiu de formare a elevilor participanți.
O prioritate a țării gazdă este ,,să facem din Franța primul producător de automobile nepoluante din Europa”.
Elevii participanți au fost coordonați și îndrumați de prof. Calistru Mihaela și monitorizați de prof. Irimiciuc Loredana.
Stagiul de practică s-a bazat pe o muncă în echipă, o colaborare între elevii români și cei francezi care s-a finalizat cu o competiție contra cronometru montare-demontare roți de camion. Schimbul de bune practici a avut diverse teme : montare-demontare alternator, verificarea ambreiajului, deconectarea bateriei unei mașini electrice, analizarea unui motor electric, dar și abilități de vopsitorie auto care au antrenat tinerii în obținerea unor rezultate, cunoștințe, abilități și atitudini foarte bune.
Deosebit de atractive au fost obiectivele de interes cultural-Turnul Eiffel-construcția faimoasă pe schelet de oțel ce măsoară 330 m, de unde am admirat frumosul râu Sena și panorama orașului Paris.
Arcul de Triumf și Bulevardul Champs-Élysées ne-au purtat pașii admirând minunatele peisaje.
Într-o după amiază însorită am vizitat ,,micul Versailles” - Castelul Castelul Vaux-le-Vicomte, care este un castel francez în stil baroc, situat în Maincy, în apropiere de Melun, la 55 de km sud-est de Paris ce ne-a condus în urmă cu secole.
Apoi, în altă zi, am vizitat Muzeul Luvru - cel mai mare muzeu din Franța, cu 35.000 de opere de artă, împărţite în 8 departamente: Antichităţi Egiptene, Orientale, Greceşti, Etrusce şi Romane; artă islamică; sculptură; arte decorative; pictură; desene şi gravuri.
Un moment deosebit a fost în după-amiaza când am vizitat Bazilica Sacré-Cœur din Paris situată în Piața Saint Pierre (Sfântul Petru), pe colina Montmartre din Paris, catedrală construită și dedicată cultului Inimii lui Isus,
Nu puteam pleca din zona Parisului fără a vizita Palatul Versailles (Château de Versailles) - reședința regilor Franței cu Galeria Oglinzilor, unde a fost semnat Tratatul de la Versailles.
Grădinile Versailles au încheiat periplul nostru cu o minunată plimbare pe nesfârșitele alei ale grădinilor atât de iubite de Regele Soare!
Cu desfășurarea activităților acestei mobilități, putem spune că am atins unul din obiectivele Planul Erasmus+, conform căruia profilul mecanic auto aduce astfel un plus valoare școlii noastre, curs care s-a finalizat cu un atestat profesional Europass Mobility- în programul de formare profesională europeană ERASMUS+.
Stagiul de practică și-a atins obiectivele, finalizându-se cu o colaborare de excepție între cele 2 instituții partenere din România și Franța. Anul 2024 fiind anul european al competențelor, am desfășurat acest proiect și activități pentru a-i ajuta pe viitorii absolvenți domeniul mecanic-auto să-și dezvolte competențele necesare pentru a obține locuri de muncă de calitate și pentru a-i ajuta la o integrare facilă pe piața muncii din țară, dar și din spațiul Uniunii Europene.Erasmus+ Schimbă vieți, deschide minți!
Coordonator proiect prof. Calistru Mihaela, Colegiul Tehnic de Industrie Alimenară Suceava