În cadrul Săptămânii Nonviolenței în Școli în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2024, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului s-a desfășurat Campania RESPECT, inițiată de Inspectoratul Școlar Suceava cu scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar și în afara lui. Componentele Campaniei RESPECT – Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoție, Comunicare și Toleranță - au fost punctul de pornire pentru activitățile desfășurate în vederea exersării comportamentelor dezirabile, pentru a forma atitudini civilizat, dar și pentru a combate agresivitatea și violența.
Activitățile desfășurate au fost diverse și s-au desfășurat la majoritatea claselor din școală de la învățământul primar, gimnazial și profesional, astfel încât fiecare elev al școlii să-și reamintească și consolideze noțiunile despre respectul de sine și respectul pentru cei din jur, comunicare asertivă, toleranță, agresiune și violență, dar și soluții pentru gestionarea conflictelor și a emoțiilor negative. Paleta metodelor de abordare a acestor noțiuni a cuprins jocuri de rol, exerciții de identificare a tipurilor de violență și de promovare de soluții pozitive de rezolvare a conflictelor, prezentări PowerPoint, filmulețe educative, povești terapeutice, jocuri didactice, brainstormingul, problematizarea, ghicitori, audiții muzicale și discuții despre comportamentul de fiecare zi. Au fost desfășurate și activități în parteneriat cu părinții și tutorii legali ai elevilor, care contribuie la o bună înțelegere a comportamentului elevilor și implicit la o scădere a actelor de comportament indezirabil. Un partener important al unității în demersul de prevenire și combatere a actelor de agresiune și violență este Poliția de proximitate a orașului Gura Humorului care, prin prezența și discuțiile cu doamnele agent-șef adjunct Ursachi Loredana-Tatiana și agent Moșneagu Beatrice, i-a ajutat pe elevi să-și clarifice aspecte legate de efectele și consecințele comportamentului neadecvat.
Toate aceste activități s-au finalizat cu lucrări artistico-plastice sau postere cu mesaje pro comportament civilizat, toleranță și respect. Elevii au învățat să gestioneze situațiile conflictuale prin comunicare și empatie și să devină buni și toleranți față de ceilalți.
Întreaga Campanie RESPECT la nivelul școlii a fost coordonată de director prof. Călinescu Petru Marian, director adjunct prof. Strugariu Cezar Vasile și coordonator proiecte și programe educative prof. Sîrbu Gabriela și a antrenat elevi, părinți și cadre didactice împreună într-un parteneriat care să responsabilizeze elevii și să le formeze un comportament dezirabil în școală și în comunitate.
A consemnat,
responsabil cu promovarea imaginii unității
prof. Isabella Maria Istrate