Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 284 (8508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

1 decembrie pentru elevii Școlii Gimnaziale Zamostea

Pe 1 decembrie 2023, cu bucurie și lumină în inimi, elevii Școlii Gimnaziale Zamostea au luat parte la activitatea dedicată Zilei României, în colaborare cu Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Nicani,  preot Ostaficiuc Vasile și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În întreaga istorie, Biserica şi-a adus obolul la propăşirea poporului român prin cuvânt şi faptă.

Sub haina Bisericii, cultura şi spiritualitatea românească a putut creşte, aducând roade bune la vremea cuvenită, iar în tinda Bisericii, pentru o lungă perioadă de timp, şcoala românească s-a putut dezvolta. Sub oblăduirea ei, patrioţii români şi-au exprimat ideile, cu rugăciunea şi binecuvântarea ei, soldaţii români şi toţi luptătorii pentru unitate au reuşit să ducă la îndeplinire idealurile lor.

 În îndelungata luptă a românilor pentru independenţă şi unitate, niciodată o idee, un ideal nu a polarizat cu atâta forţă voinţa unei întregi naţiuni, ca în anii grei ai primului război mondial.

Cauza unităţii a generat acte de eroism şi de bravură săvârşite de armata română în luptele de peste Carpaţi, în bătăliile pentru apărarea trecătorilor şi a teritoriului Munteniei, în marile confruntări de la Mărăşti, Mărăseşti şi Oituz din vara anului 1917.

Idealul naţional a fost prezent şi a condus acţiunile politice şi diplomatice, faptele de arme, creaţia artistică şi literară a acelei epoci. Activitatea politică şi propagandistică, desfăşurată peste hotare, îndeosebi în Franţa, Italia, S.U.A., Anglia etc., a fost şi ea remarcabilă în acei ani.

Anul 1918 a reprezentat în istoria poporului român, anul marilor sale realizări pe tărâm naţional, încununarea victorioasă a unui lung şir de aşteptări şi de renunţări, de lupte şi de sacrificii pentru un crez, pentru un ideal: desăvârşirea statului naţional unitar.

Naţiunea română şi-a realizat multisecularul ei vis în împrejurări internaţionale prielnice, dar pentru al căror curs favorabil au sângerat din belşug fiii săi. Documentele din vremea aceea arată atmosfera încărcată de patriotism în care poporul român şi-a realizat unitatea naţională. Hotărârile de unire din 1918 au fost luate în cadrul unor organisme larg reprezentative, constituite pe baze general-democratice.

,,România este despre strămoși, apartenență, identitate și despre clopotul bătând peste sat, despre zâmbetele copiilor. România este despre Dumnezeu, iar Dumnezeu este în toate!".

Prof. istorie - Ioana Maria Cojocariu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 1 decembrie pentru elevii Școlii Gimnaziale Zamostea.
 Vizualizări articol: 864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 decembrie pentru elevii Școlii Gimnaziale Zamostea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei