Mobilitate din proiectul Erasmus+ K 2022-3-HU01-KA210-YOU-000103441- pregătirea pentru crearea unor ghiduri pentru tineri, privind activitățile sportive incluzive.
În cadrul acestei mobilități, cadrele didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Suceava au susținut activități diverse, pe nivel primar, gimnazial și profesional, centrate pe jocuri și tematică sportivă. S-au utilizat metode și instrumente moderne, digitalizate, tactile și didactice, la specialități precum orele de sport și gimnastică, kineto, jocuri și mișcare, matematică, camera senzorială, evidențiind importanța introducerii elementelor sportive variate, în educația și dezvoltarea elevilor cu CES.
Ca obiective, s-a avut în vedere dezvoltarea motricității și abilităților manuale, corectarea platfusului sau deprinderea unor abilități motrice, împletirea unor metode matematice cu instrumente de lucru sportive, în vederea captării atenției și menținerii motivației, în cadrul orelor de sport, de kineto, terapie, matematică, ergo terapie, terapie prin călărit, prin joc și mișcare sau gimnastică.
Cercurile de abilități manuale și practice ale școlii, dezvoltate pe grupe de elevi moderați și severi sau autiști, au completat activitățile din cadrul proiectului, desfășurate la CSEI Suceava.
Mobilitatea a continuat cu activități sportive și jocuri pe echipe mixte incluzive, formate din 10 elevi de la CSEI Suceava și 20 de elevi de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, unde s-au aplicat strategii de joc și mișcare, tuturor elevilor, în grupe mai mici sau mai mari, centrate pe dezvoltarea motricității, dar și pe starea de bine a acestora. Cadrele didactice participante, din Ungaria, Turcia și România, au avut posibilitatea să joace în echipe mixte tenis de masă sau să asiste la secvențele de lecție desfășurate.
Mobilitatea a continuat cu o vizită la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, departamentul de sport, unde au avut oportunitatea de a asista la secvențe de lecții, desfășurate în laboratoarele de kineto, forță și recuperare, bazinul de înot și terenul de sport. Programul a continuat cu scurte vizite centrate pe domeniul cultural artistic din zona noastră, precum Cetatea de Scaun a Sucevei, Mănăstirea Dragomirna, Rarăul și Muzeul Oului.
În urma diseminării pozitive pe marginea activităților desfășurate și a prezentării de carte, centrată pe metode și fișe de lucru în predarea gimnasticii, toți participanții au fost premiați cu Certificate Erasmus+.
Prof. Răzvan Aioanei, CSEI Suceava