30 de elevi ai Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei au trăit o experiență unică prin participarea la proiectul european Erasmus+ „Experiența europeană pentru viitorul meu”. Acest proiect, finanțat de UE și derulat în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, și-a propus să ofere o formare profesională inițială de calitate, care să completeze pregătirea teoretică oferită de liceu în domeniul informaticii. Astfel, la finalizarea studiilor liceale, calitatea formării profesionale va fi un atu în inserția lor pe piața muncii din Europa.
Timp de trei săptămâni, acești elevi au participat la un stagiu de practică desfășurat în țările partenere: Cipru (Paphos), respectiv Portugalia (Barcelos). În această perioadă și-au îmbunătățit nivelul ce vizează atât competențele lingvistice (de lb. engleză și portugheză), cât și pe cel care vizează competențele digitale (au lucrat în programele Adobe Photoshop și Illustrator) la firmele partenere: Rivesco Consulting LTD Cyprus și Associacao Intercultural Amigos Da Mobilidade Portugal. Și ca orice elev conștiincios, cei 30 au avut și un Caiet de practică. Nivelul competențelor lingvistice a înregistrat un progres semnificativ, lucru dovedit de calificativele obținute la ultimul test susținut pe platforma OLS/My Academy.
Proiectul le-a oferit participanților și posibilitatea de a descoperi valorile țărilor gazdă, prin numeroasele vizite culturale, în locații precum: Laguna Albastră, Plaja Țestoaselor, castelul din Paphos, orașele Braga, Porto, Valenca.
Impresiile acumulate, emoțiile trăite, experiențele și lecțiile învățate, impactul mobilității resimțit la nivel personal și profesional au fost, toate, consemnate, dar și împărtășite colegilor, la revenire, cu ajutorul Jurnalului reflexiv.
Și cum nimic nu a fost în zadar, la final, munca elevilor a fost răsplătită cu un Certificat Europass Mobility cu ECVET.
Pentru îndeplinirea scopului, precizat încă de la începutul articolului, la întoarcerea în țară, elevii au dorit să împărtășească din experiența acumulată. Astfel, au participat la multiple activități de diseminare care s-au desfășurat atât în cadrul liceului, cât și la școlile gimnaziale. De asemenea, au fost organizate și ateliere de lucru cu titluri generice, precum: „Cafeneaua IT – Împărtășește-ne din experiență!”, „Biblioteca umană”. În plus, a fost elaborată și o revistă a proiectului, cu titlul: ”Stagii de practică în Europa”. Mai mult decât atât, proiectul beneficiază și de un site: ionlucavd-erasmus.ro, care a fost constant actualizat.
Toate activitățile, mai sus menționate, au asigurat transparență în informarea corectă și promptă a publicului (elevi, părinți, profesori, reprezentanți ai autorităților locale) în ceea ce privește stadiul de derulare al proiectului.
”Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație reflectă numai punctul de vedere al autorului. Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține”.
Responsabil proiect, dir. prof. Mirela Barcău
Prof. Loredana Cernușcă
Prof. Daniela Cornețchi