Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava găzduiește, în perioada 24-28 aprilie, ultima activitate transnațională de învățare din cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+, „Fostering Social Inclusion through Artistic Skills”, proiect desfășurat în parteneriat cu școli din Spania, Germania, Polonia, Slovacia și Turcia.
Pe parcursul celor trei ani de implementare, proiectul a urmărit combaterea excluziunii sociale prin activități ce promovează creativitatea elevilor. S-a plecat de la ideea că activitățile creative îi pot ajuta pe elevi să aibă rezultate mai bune și să treacă mai ușor peste problemele cu care se confruntă. Astfel, elevii și profesorii participanți au fost implicați în activități care au avut ca temă incluziunea socială prin benzi desenate, muzică, fotografie și activități sportive.
Activitatea a debutat luni cu deschiderea oficială, urmată de jocuri de spargere a gheții și prezentarea pieselor de teatru realizate de fiecare echipă participantă, piese în care elevii au abordate diferite teme: diferențele culturale, obstacolele economice și geografice, dificultățile de învățare, dizabilitățile și problemele de sănătate, probleme ce duc de multe ori la excluziune socială. În cadrul atelierului de lucru Storytelling Promts Jar, elevii au folosit cuvinte precum solidaritate, spiritualitate, speranță, respect pentru ceilalți, toleranță, empatie, stima de sine, comunicare și control emoțional pentru a spune o poveste.
A doua zi a activităților transnaționale de învățare a început cu realizarea unei expoziții în cadrul căreia elevii au prezentat fotografii sugestive care au arătat diverși factori de excluziune socială. Aceste fotografii au fost folosite de elevi pentru a crea o poveste și a aduce soluții pentru a combate acești factori de excluziune socială. Ziua a continuat cu dezbateri pe baza unor filme motivaționale și cu o vizită la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Muzeul Satului Bucovinean.
Pe parcursul celei de a treia zi, elevii au luat parte la ateliere de lucru organizate în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, ateliere care au avut o tematică variată și care au prezentat metode de lucru moderne utilizate de profesori în predarea elevilor cu dificultăți de învățare.
În cadrul activității Tolerance versus Intolerance, elevii vor lua parte la o excursie educațională, în cadrul căreia vor învăța lucruri noi despre tradițiile și obiceiurile noastre, vor discuta despre cât este de important să fii tolerant cu ceilalți și să accepți părerile celor din grup.
Ultima zi a activităților de învățare din cadrul colegiului este dedicată prezentărilor realizate de elevi pe parcursul săptămâni.
Colegiul „Spiru Haret” Suceava are o bogată experiență în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Elevii și profesorii colegiului consideră că fiecare proiect Erasmus+ este o oportunitate de învățare pentru cei implicați. Proiectele europene aduc noi cunoștințe, noi capacități, schimb de idei, transfer de practici creative, acces la noi materiale didactice, exersarea și perfecționarea limbilor străine în contexte reale.