În perioada 19-26 martie 2023, un grup de șapte cadre didactice de la Școala „Ion Creangă” Suceava a mers în insula Cipru, pentru a participa la cursul de dezvoltare profesională Inspiring Healty Lifestyles to Learners, în cadrul unui proiect Erasmus + KA1.
Scopul acestei mobilități transnaționale a fost dezvoltarea personală și coeziunea socială, transmițând cursanților – profesori din cinci țări europene (România, Croația, Spania, Estonia și Grecia) - experiențe și competențe pentru formarea unui stil de viață sănătos. Prin activitățile desfășurate în cele cinci zile efective de curs, organizația gazdă, StandOutEdu din Nicosia, a pus la dispoziția participanților un repertoriu de cunoștințe și bune-practici pentru implementarea ideii de viață activă, de alimentație sănătoasă și echilibrare emoțională, care să ducă la dezvoltarea de obiceiuri sănătoase și prin care, ulterior, cadrele didactice să-și inspire elevii.
Cursul de formare a presupus activități și sarcini desfășurate exclusiv în aer liber, zilnic într-un cadru natural nou.
Astfel, cadrele didactice sucevene au trăit experiențe inedite și au dobândit cunoștințe valoroase prin activități precum: deplasarea la o biofermă în care au învățat despre cele mai bune practici pentru obținerea produselor ecologice; participarea la gătitul tradițional împreună cu localnicii, unde au aflat despre valoarea ierburilor aromatice, precum și a dietei mediteraneene pentru sănătate și bunăstare; vizitarea unui sat tradițional cipriot pentru a înțelege cum modelele locale de producție-consum contribuie la o viață sănătoasă; exerciții și tehnici de relaxare, autocontrol și echilibrare emoțională practicate la malul mării, printre altele.
Participarea la proiect a deschis celor șapte colegi oportunități reale de dezvoltare, le-a oferit șansa de a alcătui împreună o echipă valoroasă, de a se cunoaște și susține reciproc și de a învăța unii de la alții. Acest curs le-a oferit cadrul propice și motivația de a depăși bariere personale, bariere lingvistice și de a-și crește încrederea în capacitatea de comunicare.
Ceea ce au învățat i-a marcat pozitiv, vor valorifica în activitățile cu elevii și în interacțiunea cu colegii și, cu siguranță, aduce plus-valoare Școlii „Ion Creangă” și comunității din care aceasta face parte.
Prof. Irina Baciuc