Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” derulează proiectul ”Ziua Minorităților Naționale” de 12 ani consecutiv, implicând comunitățile minorităților din municipiu ca o recunoaștere a valorii interculturale din zonă. Vineri, 16.12.2022, a avut loc un eveniment cultural ce a marcat în avans ziua etniilor stabilită de Adunarea Generală a ONU ce a adoptat „Declaraţia cu privire la drepturile aparţinând minorităţilor naţionale” pe 18 decembrie. Echipa managerială reprezentată de domnul director prof. Radu-Gheorghe Munteanu, cadrele didactice și elevii unității de învățământ au devenit gazde primitoare pentru partenerii de proiect la acțiunea organizată pe două paliere: secțiunea artistică, respectiv, expoziția gastronomică.
În alocuțiunea sa, domnul profesor dr. Daniel Hrenciuc a prezentat contextul istoric și spiritual al Bucovinei din ultimele secole, unde s-au stabilit și conviețuiesc în armonie etnii diverse, interferând cu populația majoritară, îmbogățind spiritualitatea locală. Acesta este motivul care a stat la baza inițierii și derulării proiectului ce propune cunoașterea și respectarea valorilor multiculturale.
Promovarea tradițiilor și a elementelor identitare debutează cu reprezentanții rușilor-lipoveni, care au găsit în municipiul Rădăuți o vatră primitoare unde se simt acceptați și respectați, după cum a afirmat doamna profesor Alexandrina Coca, președinta acestei comunități. Sunt admirate și apreciate apoi, cu aplauze, momentele artistice ale comunității elene, ale partidei romilor, ale italienilor, evreilor, ucrainenilor etc. Vechile colinde românești interpretate de corul elevilor din unitatea școlară ce găzduiește evenimentul completează fericit paleta multiculturală a participanților și încheie componenta artistică a evenimentului cu o superbă horă ca simbol al unității în diversitate.
Participanții la eveniment se deplasează spre expoziția gastronomică unde sunt etalate delicioasele bucate bucovinene, turcești, evreiești, ale rușilor lipoveni ce au adus și expus și câteva obiecte tradiționale: un samovar din sec. al XIX-lea, renumitele baticuri vechi, înflorate, tradiționalele ”zborniki”, dar și unele elemente specifice cultului orthodox de rit vechi. Prezentarea deliciilor specifice de la fiecare stand a îmbiat asistența numeroasă la degustare, la împărtășirea trăirilor, la identificarea specificului celuilalt, dar și a interferențelor culturale, spirituale, inclusiv a celor culinare, așa cum îi stă bine unei comunități ospitaliere ce conviețuiește de atâta timp în înțelegere.
(Prof. Erastov Vasa, comunitatea Rușilor Lipoveni Rădăuți)