Ziua Bucovineiși Ziua Naționalăcreează în fiecare an contextul unor manifestări specifice în rândul elevilor și profesorilor. Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” Suceava,în parteneriat cu Biblioteca Bucovinei ,,I.G. SBIERA” și Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, a organizat în acest sens o serie de activități cu rol educativ.
Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” a inițiat proiectul ,,Bucovina unită”, în cadrul căruia a realizato sesiune de comunicări cu caracter informațional, în care a abordat viața unor personalități istorice, precum și a evenimentelor relevante pentru aceste date istorice. Totodată, elevii, împreună cu Asociația Părinților de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, au organizat concursul ,,Cea mai frumoasă clasă”, unde au fost premiate clasele care au avut cei mai mulți elevi îmbrăcați în portul popular bucovinean. Concursul a fost jurizat de profesoarele Simona Mera și Anca Gorban, împreună cu elevii din Biroul Executiv al C.Ș.E.
Profesoara Rodica Cozaciuc a coordonat dramatizarea cu tema ,,Marea Unire”, precum și activitatea elevilor de la Biblioteca Bucovinei ,,I.G. SBIERA”, în cadrul conferinței cu tema ,,Pagini de istorie”.
Profesorul Ionuț Hîrceag a oferit colegilor un program muzical cu melodii populare românești interpretate de corul colegiului.
De asemenea, în holul principal al școlii, au fost realizate expoziții cu obiecte vechi, de uz casnic, din Bucovina și cu miniaturi ale caselor bucovinene. Acestea au fost coordonate de către profesoarele Oana Puiu și Florentina Năsulea.
Seria evenimentelor a continuat cu ,,Seara românească”, activitate coordonată de profesoarele Felicia Vranău, Camelia Lorenți, Ana Maria Divisevici și Eugenia Fărcuț. Ziua Națională, sărbătorită la ,,Seara românească”, a debutat cu o prezentare a Marii Uniri, de la deziderat la înfăptuire. Costumul popular românesc, piesa de rezistență purtată cu mândrie pe parcursul acestor zile de toată suflarea școlii, și colajele muzicale de pe întreg teritoriul României au adăugat culoare și sunet evenimentelor. Într-o atmosferă tradițională, manifestările s-au desfășurat și prin implicarea conducerii școlii, prof. dr. Silvia-Corina Nuțu și prof. Gabriela Cazac.
Dacă Ziua Bucovinei a prilejuit activități ce au contribuit la o mai bună înţelegere a contextului intern şi extern care a dus la realizarea Marii Uniri din 1918, Ziua Națională a adus în prim-plan simțirea ce a consfințit crearea României Mari.
Consilier educativ, prof.dr. Anca Cojocariu-Gorban