marţi, 22 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 275 (8192)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eminescu și muzica

Acum mai bine de 150 de ani, de la 25.II. – 6.III.1866, publicistica românească înregistrează un debut care avea să devină piatra de hotar a poeziei noastre moderne.

Întreaga creație muzicală românească de după 1880 și-a aflat unul din izvoarele inspirației sale în versurile eminesciene, întocmai ca în folclor. (Pe lângă plopii fără soț, Seara pe deal, Mai am un singur dor, cât și altele). De la modestul lăutar anonim până la genialul George Enescu în Simfonia a V-a, toți muzicienii au apelat la frumusețea de cristal a versului ”Luceafărului” literaturii române.

Eminescu s-a născut din cântec: mama sa avea ”un glas fermecător”, iar tatăl său era ”un adevărat artist la flaut”. Chiar și prieteniile poetului cu violonistul Toma Micheru, cu violoncelistul și compozitorul care a înființat primul cvartet de coarde din România, Constantin Dimitrescu sau prezența sa la seratele muzicale ale societății ”Junimea” și ale compozitorului George Ștephănescu, autorul primei simfonii românești, confirmă atașamentul marelui poet pentru muzică.

Puțini știu că cel mai mare poet român a fost o vreme și critic muzical. Bardul poeziei românești a scris cu entuziasm despre Ludwig Wiest, Eduard Candella, I.A. Wachman, Alexandru Flechtenmacher, încumetându-se chiar să scrie în ziarul conservator ”Timpul” despre marele Pablo de Sarasate după concertul acestuia de la Ateneul Român (1882), unde a interpretat cu mare virtuozitate lucrările sale concertistice.

Iar ca tragicul său destin să nu-l despartă parcă de muzică, Mihai Eminescu a fost însoțit pe  ultimul său drum de corul lui George I. Mugur și coborât în mormânt în sunetele madrigalului ”Mai am un singur dor”.

Simbolică întâmplare: pe același text avea să răsune în 1941 lira lui George Enescu, preamărind memoria geniului poeziei românești.

Prof. Arhid Șt. Hreniuc

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eminescu și muzica.
 Vizualizări articol: 615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eminescu și muzica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei