Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
sâmbătă, 12 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 267 (8184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3291 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Creațiile artistice ale tinerilor români și ucraineni, subiectul central al unui festival organizat la Suceava, pentru promovarea păcii peste graniță

Rezultatele cooperării transfrontaliere România-Ucraina, în domeniul artei și al audiovizualului, au fost prezentate timp de 3 zile la Suceava, în cadrul mai multor evenimente organizate de Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară, pentru promovarea păcii peste graniță. Cele 30 de scurtmetraje ecranziate în perioada 7-9 noiembrie 2022 sunt meritul unui efort creativ comun, al liceenilor provenienți de la instituțiile educaționale partenere în proiectul “Smart4Youth – Sprijin, Mobilitate și Artă pentru Tinerii de peste Granița România – Ucraina” (2SOFT/1.1/139).

Acesta este implementat de Asociația ACDC România, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca, Liceul Vocațional de Artă nr. 5 din Cernăuți și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, cu sprijin financiar oferit prin Programul Operațional Comun România Ucraina 2014-2020. Obiectivul său este de a facilita cooperarea instituțiilor educaționale în vederea creșterii accesului la o educație de calitate pentru 200 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, care locuiesc în zona transfrontalieră, prin inițierea unor ateliere inovative de creație prin artă, fotografie și film.

Festivalul s-a desfășurat zilnic în locații distincte, deschiderea oficială a acestuia având loc luni, 7 noiembrie, la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava. Activitățile au fost caracterizate de o dimensiune multiculturală, astfel că în prima parte a zilei, invitații au fost prezenți la o expoziție de artă – sub conceptul „Youth4Peace/Tineri pentru Pace”. Lucrările înglobează, pe de o parte, fotografii care ilustrează cadre din timpul atelierelor de creație Smart4Youth, iar pe de altă parte, peste 80 de tablouri realizate de copiii refugiați la Suceava, sub coordonarea maestrului Mihai Pânzaru-Pim. Cei peste 300 de participanți s-au lăsat purtați pe ritmurile armonioase ale notelor, în cadrul unui microrecital de muzică instrumentală, susținut de elevii Colegiului de Artă, cu sprijinul directorului prof. Alexandra Bejinaru, al directorului adjunct – Elena Istrate, și al inspectorului școlar pentru arte – Ceică Loredana Mihaela, care au luat cuvântul în deschiderea festivalului.

Din partea organizatorilor, tinerii au fost întâmpinați și felicitați de Petru – Vasile Gafiuc, președintele Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară și Ionuț Ruști – manager financiar Asociația ACDC, însoțiți de Adina Tudosă – asistent manager și Constantin Tanasă – manager proiect, ambii reprezentanți ai Liceului Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca, Nadiya Makushynska - manager proiect și Iurie Levcic - președintele Centrului Bucovinean de Artă Cernăuți.

Mesaje de solidaritate pentru tinerii din Ucraina au fost transmise de către Niculai Barbă – vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Laura Stadler – din partea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, și drd. Leizeriuc Delia – Ioana – critic de artă și delegat al Direcției Județene pentru Cultură Suceava. Aceștia au subliniat faptul că reducerea abandonului școlar este o prioritate atât pentru România, cât și pentru Ucraina, iar însăși semnificația “ROUA” ar trebui să genereze noi proiecte de cooperare între instituții publice și ONG-uri, cu accent pe educația vocațională și sprijinirea integrării copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina.

Marți, 8 noiembrie, festivalul s-a desfășurat la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, acolo unde au fost programate activități pentru a consolida conceptul “Youth4Peace”. Seria de evenimente a inclus, pe lângă cele menționate anterior, organizarea unei activități tip flashmob la care au participat peste 200 elevi din cadrul liceului gazdă, susținerea unui moment artistic folcloric, expoziții de pictură și fotografie, precum și prelegeri, cu sprijinul directorului Liliana Panaite și al consilierului educativ – Angela Rabei.

Printre invitații speciali ai zilei s-au numărat maestrul Mihai Pânzaru-Pim, care a vorbit tinerilor despre desenele realizate de copiii refugiați din Ucraina și valențele artei în colaborarea dintre tineri, la nivel transfrontalier; reprezentanții Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați; Anca Gutt – ofițer de comunicare & informare în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru granița România-Ucraina de la Suceava, precum și Iulia Vuerich – reprezentantă a Teatrului Municipal "Matei Vișniec" Suceava.

“ROUA Film Fest”s-a încheiat miercuri, 9 noiembrie, la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, cu desemnarea câștigătorilor concursului de scurtmetraje, impresii ale participanților în proiect și concluzii în urma acestui schimb de bune practici.

Pentru mai multe informații legate de proiect, persoana de contact din cadrul Asociației ACDC este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: acdcassociation@gmail.com. Informații suplimentare se regăsesc și pe pagina de Facebook Smart4Youth, dar și pe website-ul https://smart4youth.com/.  

(Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creațiile artistice ale tinerilor români și ucraineni, subiectul central al unui festival organizat la Suceava, pentru promovarea păcii peste graniță.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creațiile artistice ale tinerilor români și ucraineni, subiectul central al unui festival organizat la Suceava, pentru promovarea păcii peste graniță0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei