În rugul timpului, toamna este un anotimp al împlinirilor. Natura se pregătește de iarnă cu un veșmânt miraculos în care toate culorile universului se prind într-o horă a bucuriei.
Astfel se prezintă cititorului placheta proaspăt ieșită de sub tipar, „Erupții …de toamnă”, semnată de Costel Bephu.
Fiecare om are modul său de a fi. Unul din puținii mei prieteni, Costel Bephu, este, în felul său, un vulcan de iubire și sinceritate.
Venind în lume, a izvorât și din apele Șomuzului și din măreția istoriei moldave, la Dolhești. Debutează în 1970, când avea 14 ani, cu versuri adunate în revista școlii. De la început a cântat veșnicia plaiului natal, în placheta „La gura sobei”.
În 1974, la terminarea liceului, rupt de locurile părintești, publică o nouă plachetă, întitulată „Printre străini”. Vulcanul mocnit din el, se manifestă într-o carte de versuri cu titlul „Erupții târzii”, carte apărută în 2012. Ulterior, mai publică versuri, teatru scurt, proză scurtă și povestiri.
În 2016, editează revista „Erupții dolheștene”, cu sprijinul material al doamnei farmaciste Maria Mitocaru, fiica satului Dolhești și poetă sensibilă.
În 2018, pune bazele cenaclului „Erupții… din Dolheștii Sucevei”, cenaclu a cărui activitate se bucură de succes, prin reunirea fiilor satului cu valențe artistice recunoscute, printre care: scriitorul Mircea Aanei, poeta Maria Mitocaru, memorialistul Valeriu Sandovici, poetul Niculai Oprea, numit „micul Eros” al revistei, profesorii Teodora și Vasile Sandu, precum și Vasile Cărăbuș, directorul Căminului Cultural Dolhești.
În cadrul cenaclului, evoluează și ansamblul folcloric „Străjerii din Dolheștii Mici”, condus de un talentat solist Gheorghiță Ciocârlan. Cum se știe că așchia nu sare departe de trunchi, fiul său, Andrei Ciocârlan, își întrece tatăl, fiind un solist de muzică populară de perspectivă. Alături de aceștia, trebuie remarcați frații Livadaru, adevărați purtători ai melosului dolheștean, și profesorul Radu Dănilă, violonist.
Pe 30 octombrie, când Cenaclul literar „Nicolae Labiș” a aniversat un an de activitate, Costel Bephu își lansează placheta de versuri „Erupții …de toamnă”. Prefața, semnată de doamna profesoară Teodora Sandu, se remarcă printr-o analiză atentă, însuflețită de admirație pentru autor, cum de fapt a manifestat și în cazul altor publicații ale acestuia.
Toamna poetului plânge și râde în hohote ca un copil care se bucură din plin de viață. Natura întreagă participă la această bucurie. Pădurea, livezile, câmpiile și viile cu rod, ploile, norii, vântul, Parcul Copou și lumea amintirilor se integrează în visele de dor ale autorului.
Ca orice muritor, este unic. Îi dorim să-și păstreze trăirea autentică, de om împlinit care iubește și nu cunoaște ura.
Constantin Bulboacă