În perioada 10 - 14 octombrie 2022, cinci elevi și două cadre didactice de la Școala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc au participat la cea de a doua mobilitate în cadrul proiectului de schimb interșcolar, cu titlul „We do STEAM together” (STEAM), realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+ 2020-1-TR01-KA229-093254.
România a fost reprezentată în cadrul mobilității de către elevii Pauliuc Rareș - Mihai, Puiu Darius Ștefan, Țebrean Vlad, Andronicescu Ilinca și Negură Diana - Andreea din clasa a VI-a A și de către doamnele profesoare Pasinciuc Alina – Roxana (profesor de biologie) și Ifrim Anca – Alexandra (profesor învățământ primar). Aceștia au fost oaspeții Școlii Podstawowa nr.5, din localitatea Swidnik, Polonia. La această mobilitate au participat, elevi și cadre didactice, reprezentând toate țările implicate în proiect: Turcia (coordonatoare proiect), Estonia, Portugalia, Polonia și România.
Obiectivele acestui proiect urmăresc dezvoltarea competenţelor TIC şi de limba engleză ale elevilor, cooperarea între parteneri în vederea dezvoltării școlilor la un standard european comun, familiarizarea cu practicile educaționale din alte țări, precum și dezvoltarea cooperării între profesori.
Prima zi a mobilităţii a debutat cu vizitarea școlii gazdă și cu o serie de activități sportive ce au avut loc pe baza sportivă a acesteia. Ziua s-a încheiat cu prezentarea școlilor partenere.
A doua zi a continuat cu o vizită de observare în tabăra de concentrare Majdanek, Lublin, apoi în centrul vechi al orașului Lublin, la Teatrul NN.
În cea de a treia zi au avut loc ateliere de lucru pentru elevi și profesori în cadrul școlii gazdă. Elevii au participat la diverse experimente, ateliere fizice, la activități de programare și explorare. La finalul zilei, elevii au fost invitați să ia cina în familiile elevilor polonezi.
A patra zi a fost dedicată unui workshop culinar. Elevii școlilor partenere, împreună cu elevii școlii gazdă au gătit găluște tradiționale și mini-pizza. După-amiază s-a vizitat centrul orașului Lublin, unde, alături de un ghid local, elevii au ascultat povestea orașului și au participat la un joc de oraș,cunoscând cele mai importante monumente din Lublin și descoperind locuri interesante ale orașului.
Ultima zi a mobilității a constat într-o vizită de documentare la Muzeul Revoltei și la Centrul Științific Copernicus din Varșovia.
„În cadrul acestei mobilități am legat noi prietenii, am învățat lucruri noi, a fost o experiență de care îmi voi aminti cu mare drag. Aș repeta-o oricând!” mărturisește elevul Puiu Darius Ștefan.
Această reuniune a oferit elevilor posibilitatea perfecționării abilităților lingvistice ale elevilor, prin comunicarea în limba engleză, înțelegând astfel, importanța studierii limbilor străine. În același timp, au avut ocazia de a cunoaște alte culturi și tradiții și de a-și lărgi orizonturile, dar și de a împărtăși experiența lor.