În cadrul Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, se va desfășura proiectul Erasmus+ „Experiența europeană pentru viitorul meu”.
Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene și este în valoare de 96.901 €. Scopul proiectului este de aoferi elevilor participanți o formare profesională inițială de calitate, care va completa pregătirea teoretică oferită de liceu în domeniul IT cu o latură practic-aplicativă, atractivă la standarde de calitate europeană.
De asemenea, va defini latura vocațională a profilului, îi va sprijini în obținerea unui atestat pentru certificarea competențelor profesionale în informatică, la finalul liceului, și va crește calitatea formării profesionale, a orientării lor în carieră, cât și a accesului pe piața muncii din Europa. Obiectivele proiectului sunt: creșterea calității formării profesionale inițiale, pentru 30 de elevi de la profilul matematică - informatică, prin stagii de practică de 90 ore în Cipru/Portugalia, oportunități de învățare la locul de muncă; îmbunătățirea nivelului de competențe lingvistice, digitale, antreprenoriale, interculturale, civice pentru 30 de elevi, prin participare la mobilități transnaționale; creșterea dimensiunii europene a Liceului Teoretic “Ion Luca” prin realizarea de parteneriate internaționale, timp de un an, cu instituții din Portugalia şi Cipru.
Publicul țintă este reprezentat de 30 de elevi de la profilul real, specializarea matematică-informatică, din clasele a X-a și a XI-a, care vor avea o primă experiență de practică în firme IT europene, vor dobândi abilități specifice locului de muncă, vor învăța practic de la specialiști și vor dobândi competențe necesare unui viitor profesionist IT cu calificare medie.
Liceul va coopera cu două organizații intermediare: una din Portugalia și una din Cipru cu bogată experiență pentru realizarea a 30 plasamente de practică pentru elevi, cu durata de trei săptămâni. Parteneri ne sunt RIVENSCO CONSULTING LTD Cyprus și ASSOCIACAO INTERCULTURAL AMIGOS DA MOBILIDADE Portugal.
Dintre activitățile proiectului le enumerăm pe cele principale:recrutarea și selecția participanților; pregătirea acestora; mobilități; follow-up și raportare. Desigur că avem și rezultate pe care le așteptăm precum: 30 Europass Mobility cu ECVET; 30 portofolii de practică; o revistă a proiectului; un ghid de practică; un “Plan propuneri” – lecții învățate și site-ul proiectului cu toate rezultatele acestuia, disponibil gratuit.
Stagiul de practică va avea un impact puternic asupra participanților. Aceștia vor intra în contact cu piața muncii din Europa, vor dezvolta aptitudini cheie și profesionale în domeniul de formare, care vor fi certificate cu instrumente europene, Europass Mobility.
Conducerea Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei