Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită și la Dumbrăveni. Într-un gest de trăire comună a nevoii de unitate, au privit cu recunoștință spre trecut elevi și profesori ai Liceului Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului educațional ”Omagiu Făuritorilor Unirii”.
Acesta este un proiect interdisciplinar și interinstituțional coordonat, la nivelul unității școlare, de către d-na director, prof. Duceac Adriana, și prof. Rusu Oana Cezara. Activitățile au fost realizate de către profesori de limba română, socio-umane, arte și meserii: Bardan Simona, Bucur Cipriana, Lăcătuș Loredana, Șorodoc Rica, Ivan Elena, Bortă Daniela și Curaleț Cătălin. Acestea au propus un mod diferit de învăţare şi dezvoltare a competenţelor științifice, lingvistice şi culturale, prin care se poate promova și menține identitatea istorică și culturală românească. Proiectul a avut ca scop responsabilizarea elevilor cu privire la cunoașterea și păstrarea identității naționale românești, mai ales în contextul societății contemporane în care tendința generală este aceea de globalizare și de ștergere a identității istorice, culturale și lingvistice.
În cadrul proiectului, elevii au susținut mai multe momente poetice și muzicale, au realizat postere cu diverse conținuturi informative, au transpus artistic scene istorice și au confecționat diverse obiecte decorative tematice. Acestea au fost expuse în spațiile interioare și exterioare ale școlii, alcătuind un colaj simbolic pentru o horă a unirii cu titlul ”Puterea stă-n Unire”. O parte a activităților au avut loc și la Centrul Cultural ”Acad. Eugen Simion” Dumbrăveni, prin sprijinul acordat de directorul Gheorghe Vatamanu. Un moment deosebit l-a constituit interviul documentar realizat de către eleva Beatrice Galan, din cl. a XI-a A, cu lect. univ. dr. Vlad Gafița, de la Catedra de Istorie-Geografie a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.
Activitatea a fost întregită de participarea deosebită a Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, prin persoana plt. Magdalena Hatnean, care a transmis unității școlare un material video semnificativ pentru evenimentul istoric evocat.
Cu toții au trăit, fie și la nivel de poveste, emoția acelui moment de început realizat de înaintașii noștri pentru ceea ce înseamnă România de azi.
Prof. Rusu Oana Cezara