În primul semestru al anului școlar 2020-2021 Liceul Tehnologic „Ion Nistor ” Vicovu de Sus a organizat două fluxuri pentru stagii de practică, la care au luat parte 28 de elevi din clasele a X-a și a XI-a de la profilul tehnic, domeniul Industrie textilă și pielărie, de câte 3 săptămâni, în cadrul proiectului KA102 - VET learner and staff mobility: 2019-1-RO-01-KA102-062782 - Leather workshop - tradiție și inovație în prelucrarea produselor din piele. Primul flux a fost organizat în intervalul 5- 25 septembrie 2021 -14 elevi însoțiți de profesorii Petrescu Mihaela și Muntean Ana Maria și fluxul 2 în perioada 14 noiembrie- 4 decembrie 2021, 14 elevi însoțiți de profesor Galan Petrică și profesor Florin Gheorghiță - coordonatorul proiectului. Activitatea de monitorizare a activităților din proiect a fost realizată de echipa managerială a Liceului Tehnologic ”Ion Nistor”, de către director Chachula Angelica și responsabil monitorizare director adjunct Pătrăucean Maria Gabriela. Stagiile de practică au fost intermediate de firma MEP Europrojects Granada, Spania care a asigurat atât logistica mobilității cât și pregătirea culturală a participanților și s-a realizat la firma de primire: Taller Guella, Granada.
Obiectivul general al proiectului: Îmbunătăţirea competenţelor sociale, formarea unui comportament profesional bazat pe respect, sociabilitate, comunicare, deschidere faţă de parteneri şi pregătirea elevilor pentru viaţa profesională şi integrarea rapidă pe piaţa muncii.
S-a urmărit formarea abilităţilor şi deprinderilor practice specifice domeniului Industrie textilă și pielărie, prin parcurgerea a 90 de ore din modulul CDL -" Valorificarea materialelor recuperabile din textile pielărie ”.Elevii au avut ocazia de a deprinde tehnici tradiționale de decorare și prelucrare a pielii specifice Andaluziei, cu influențele maure.
Îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a unei limbi străine, pentru creşterea gradului de relaţionare şi comunicare şi acumularea de informaţii privind cultura şi tradiţia europeană în general pentru integrarea mai rapidă pe piața muncii sau continuarea studiilor pentru elevii VET.
Validarea rezultatelor mobilității s-a făcut prin documentul de mobilitate Europass. Experiența s-a dovedit a fi una benefică atât pentru elevi, cât și pentru profesorii participanți la mobilitate, nu doar din punct de vedere profesional, ci și personal. La acest fapt a contribuit ospitalitatea gazdelor și a localnicilor, atmosfera relaxată în care s-au desfășurat activitățile, locurile încărcate de semnificație pe care participanții le-au vizitat- Alhambra, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică din Europa, Biodomul Granada, Catedrala Granada. Au fost organizate excursii la Sevilla, Malaga, Cordoba si o drumeție în Munții Sierra Nevada.
Directorul liceului, profesor Angelica Chachula, apreciază aceste activități din cadrul proiectelor Erasmus ca fiind un schimb de experiență necesar dezvoltării personale atât a elevilor cât și a cadrelor didactice implicate. Fiecare dintre participanții la astfel de activități de formare are ceva de învățat, de experimentat, îmbunătățind în același timp cunoștințe, informații, competențe, valori și nu în ultimul rând imaginea de sine. Beneficiarii principali, elevii, au ocazia să își formeze, dezvolte abilități de comunicare, de socializare, de orientare geografică, să pună în practică cunoștințe, tehnici dobândite în cadrul orelor de practică, astfel încât să se integreze cu ușurință pe piața muncii, să se simtă încrezători și să rămână cu amintiri plăcute din perioada școlară.
Conducerea unității de învățământ ține să mulțumească tuturor celor implicați în accesarea, implementarea, coordonarea și desfășurarea acestui proiect care aduce un plus valoare imaginii școlii.
(prof. Gheorghiță Florin - coordonator proiect)