”De obicei, bărbaţii şi femeile beau pentru că le place efectul produs de alcool. Senzaţia beţiei este atât de înşelătoare, încât - deşi recunosc că le face rău - după o vreme, ei nu mai pot distinge adevărul de amăgire. Viaţa lor alcoolică li se pare a fi singura viaţă normală.
Sunt nervoşi, iritaţi şi nemulţumiţi, dacă nu pot regăsi senzaţia de destindere şi de confort care se instalează imediat după câteva păhărele - păhărele pe care ei îi văd pe alţii bându-le fără nici un fel de consecinţe sancţionabile.
După ce cedează dorinţei de a bea (cum se li se întâmplă multora) şi se dezvoltă fenomenul de nevoie aprigă de alcool, trec prin bine cunoscutele stadii ale beţiilor în lanţ, din care ies plini de remuşcări, cu decizia fermă de a nu se mai atinge de băutură (BB).”
Aceasta se repetă de multe ori, iar dacă o astfel de persoană nu trece printr-o schimbare psihică totală, îi rămân foarte puţine speranţe de însănătoşire, numai Dumnezeu ştie cât de îndelungate şi de mari au fost strădaniile noastre de a bea ca alţi oameni!
Am încercat, printre multe altele: să bem numai bere; să limităm cantitatea; să nu bem niciodată singuri; să nu bem niciodată de dimineaţă; să bem numai acasă; să nu ţinem băutură în casă; să nu bem niciodată în timpul serviciului; să bem numai la petreceri; să bem numai vinuri naturale; să jurăm (cu sau fără legământ solemn) și multe alte încercări nereușite.
Sfaturile, îndemnurile, apelul la sentimente nu au ajutat sau a ajutat mult prea puțin. Mesajul care să trezească şi să menţină interesul acestor alcoolici trebuie să aibă profunzime şi greutate. Majoritatea dintre ei trebuie să-şi sprijine idealurile pe o putere superioară lor înşişi, pentru a-şi putea reface viaţa. Dacă unii cititori au impresia că cele spuse aici sună a teorie, îi invit să viziteze un spital unde sunt internați alcoolici, să vadă pe viu chinurile sevrajului prin care trec sau tragediile şi disperarea soţiilor şi a copiilor.
Aşa cum s-a sugerat de acum câţiva ani, credem că acţiunea alcoolului asupra acestor alcoolici cronici este manifestarea unei alergii; că fenomenul de nevoie aprigă de alcool este limitat numai la această categorie şi nu apare niciodată la băutorii normali, temperaţi sau excesivi.
Aceste persoane alergice nu pot folosi alcoolul niciodată fără pericol, sub absolut nici o formă; şi, odată ce s-au deprins la băutură şi descoperă că nu se mai pot dezvăţa, odată ce şi-au pierdut încrederea de sine şi în lucrurile omeneşti pe care nu se mai pot baza, problemele lor se acumulează şi devin uluitor de greu de rezolvat.
Pe de altă parte, oricât de straniu le poate părea celor care nu înţeleg fenomenul, odată ce a apărut schimbarea psihică, persoana care păruse pierdută şi care avusese atâtea probleme, de nu credea că le mai putea rezolva vreodată, se pomeneşte brusc capabilă de a-şi controla fără dificultate dorinţa de alcool şi aceasta, pentru că singurul efort necesar constă din respectarea câtorva reguli simple. Reguli și soluții sugerate de Programul AA în cei 12 Pași, program ce se desfășoară în cadrul grupului AA
Există, desigur, psihopaţii, care sunt instabili psihic. Ei ne sunt bine cunoscuţi tuturor, fiind aceia care "se lasă de băut pentru totdeauna", sunt roşi de remuşcări, îşi iau multe angajamente, dar niciodată o hotărâre. Există genul de oameni cărora le lipseşte bunăvoinţa de a recunoaşte că nu pot bea alcool. Aceştia îşi plănuiesc cât şi cum să bea, schimbă mereu băuturile şi mediul ambiant. Există aceia care cred că, după o perioadă de nebăut, pot bea din nou, fără nici un risc. Există depresivii, care sunt probabil cel mai puţin înţeleşi de prieteni şi despre care se pot spune multe. Apoi, există oamenii normali din toate punctele de vedere, cu excepţia efectului pe care îl are alcoolul asupra lor. Ei sunt, cel mai adesea, competenţi, inteligenţi, prietenoşi. Toţi aceştia, precum şi mulţi alţii, prezintă un simptom comun: sunt incapabili de a bea fără să dezvolte nevoia irezistibilă de alcool. Fenomenul, cum am sugerat deja, poate fi manifestarea unei alergii, care îi distinge pe aceşti oameni ca o categorie aparte.
Nici un tratament cunoscut nu a pus vreodată capăt pentru totdeauna acestui fenomen. Singurul remediu sugerat este abstinenţa totală de la alcool.
Grupul AA ”Speranța” Suceava vă poate ajuta să deveniți abstinent prin Programul celor 12 Pași AA. Pentru contact cu grupul telefonați la: 0746 995 458; 0743 419 931 sau e-mail: speraasv@yahoo.com.