Recent, în baza Acordului de parteneriat încheiat cu Primăria comunei Mănăstirea Humorului, judeţul Suceava, România, DGECTS Chişinău a participat la Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului”, ediţia a XXVIII-a, organizat de către Primăria oraşului Gura Humorului, Primăria comunei Mănăstirea Humorului, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Centrul Cultural Gura Humorului. Scopul festivalului este acela de a promova creaţia umoristică, de a încuraja participarea, la cele două secţiuni, a unui număr cât mai mare de persoane talentate, indiferent de vârstă sau domeniu de activitate, instituţia noastră răspândind informaţia în rândul celor care sunt parte a procesului de învăţământ în municipiul Chişinău, Republica Moldova (elevi şi cadre didactice).
Participanţii la festival - secţiunea literatură umoristică - au fost primiţi cu bucurie şi prietenie de către Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului, unul dintre organizatorii evenimentului, acesta fiind un apreciat profesor de istorie, precum şi un talentat poet şi epigramist.
În pofida intemperiilor declanşate în perioada desfăşurării festivalului, organizatorii au reuşit să realizeze un program cultural complex. Astfel, invitaţii au participat la un recital epigramatic şi poetic, au vizitat locuri de înaltă semnificaţie cultural-istorică, au cunoscut ospitalitatea bucovinenilor şi s-au încărcat cu energia acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.
Reamintim că Bucovina se înscrie printre cele mai frumoase regiuni ale României, cu imagini peisagistice parcă rupte din Rai, cu păduri de fag şi brad, cu dealuri înverzite, uneori scăldate în spuma norilor, cu răsăritul de soare învăluit în mister, cu ploi şi curcubeie orchestrate într-o adevărată simfonie beethoveniană, cu oameni mândri şi zâmbitori.
De asemenea, este spectaculos să urmăreşti relaţiile dintre bucovineni, dragostea lor pentru Dumnezeu, pentru tradiţii şi strămoşi. Toţi gospodarii păstrează lucruri valoroase din punct de vedere spiritual, care le amintesc de înaintaşi: fotografii, icoane, bancnote şi monede vechi, documente ce confirmă adevăruri istorice, straie naţionale, instrumente de lucru în câmp sau în gospodărie, toate acestea scoţând în evidenţă înţelepciunea şi îndeletnicirile locuitorilor.
Cromatica are o semnificaţie aparte pentru zona Bucovinei… Avem roşu de Humor, galben de Moldoviţa, albastru de Voroneţ etc., aici existând mai multe mănăstiri înscrise în lista patrimoniului cultural mondial de către UNESCO, la categoria mari monumente ale lumii.
Iată un sonet dedicat Bucovinei, scris de către profesorul Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului:
Sonet pentru Bucovina
Momentul culminant al programului l-a constituit Festivitatea de premiere, învingătorii citind din creaţiile premiate, spre deliciul publicului spectator, după care a urmat un reuşit moment artistic susţinut de către cunoscutul actor Radu Gheorghe.
În urma frumosului parteneriat cu Primăria comunei Mănăstirea Humorului, precum şi a deschiderii pentru colaborare a primarului Constantin Moldovan, DGECTS Chişinău a lansat şi alte proiecte importante care contribuie la dezvoltarea relaţiilor culturale între românii de pe cele două maluri ale Prutului.
***
Mulţumim organizatorilor, în special celor doi primari: ing. Marius Ioan Ursaciuc – primarul oraşului Gura Humorului, şi prof. Constantin Moldovan – primarul comunei Mănăstirea Humorului, pentru găzduire şi disponibilitate, asigurându-i de întreaga noastră preţuire.
Prof. Elena Vorotneac, şeful Secţiei Informare şi Relaţii cu Comunitatea din cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport a Municipiului Chişinău