Cu toate că numele lui Spiru Haret ar fi trebuit să rămână o emblemă pentru elita educațională prin asocierea corespunzătoare cu personalitatea marcantă, acesta a devenit un clișeu în societatea actuală. În realitate, făcându-se abstracție de la derogările istorice, „omul școlii românești” este considerat un revoluționar al învățământului care a ajutat la formarea unei legislații adecvate cerințelor social-educaționale.
Datorită figurii sale reprezentative pentru inovațiile școlare, dar și a principiilor sale, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava îi promovează concepțiile și sistemul de valori. Astfel, data de 15 februarie marchează în fiecare an la colegiul nostru o rememorare a patronului spiritual, pe care elevii și profesorii instituției îl apreciază în mod deosebit. Avându-l ca exemplu pe reorganizatorul învățământului românesc, toți membrii instituției școlare sucevene au încercat în această zi să surprindă ceva din spiritul haretian prin activitățile pe care le-au desfășurat. Liceenii Colegiului de Informatică, alături de profesori, au evocat imaginea recunoscutului om de cultură și reformator al școlii ca pe o emblemă instituțională reprezentativă pentru ei pe care trebuie să o ducă mai departe, punându-i principiile educaționale în practică.
Ziua a debutat cu un moment solemn de Tedeum religios la care au participat cadrele didactice alături de părintele profesor Ciprian Păstrăv, moment care a fost continuat la nivelul tuturor claselor prin evocarea personalității celui care a fost Spiru Haret. Programul acestei zile a fost urmat de participarea clasei a XI-a G, alături de doamna dirigintă Tatiana Matei, la o activitate despre personalitatea patronului spiritual al colegiului. Mai departe, profesorii colegiului au pregătit o dezbatere incitantă în care elevii aveau posibilitatea să își exprime propriul punct de vedere despre principiile educației enunțate de Spiru Haret. Cu participarea doamnei director prof. Loredana Bodnar și a doamnei director adjunct prof. Maria Atănăsoae, cu prezența profesorilor de diferite specializări (prof. Atomei Florentina, prof. Gabriela Grigoraș, prof. Dana Dolgu, prof. Tatiana Matei), dar și cu prezența unui număr mare de elevi, aula colegiului s-a transformat într-un câmp de discuții despre educația patriotică, educația practică și realistă sau calitățile și defectele școlii românești. Principiile enunțate de Spiru Haret au reprezentat în această dezbatere punctul de plecare, dar și elementul de susținere necesar unei raportări adecvate. Mai departe, în spiritul acelorași activități interactive cu scop educativ, profesorii catedrei de Matematică (prof. Anca Andrei, prof. Ion Bursuc) au lansat invitația pentru participarea la Concursul Școlar Județean de Matematică „Spiru Haret”, o competiție devenită deja recunoscută în rândul școlilor din județul nostru.
În final, ziua care a marcat 167 de ani de la nașterea lui Spiru Haret a fost un câștig al Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, deoarece a reușit să surprindă o imagine de ansamblu a personalității patronului spiritual și a principiilor sale care s-au regăsit în viziunea liceenilor actuali.
A consemnat,
Prof. Dana Dolgu - Colegiului Național de Informatică "Spiru Haret" Suceava