În Monitorul din 1 aprilie 2017 nr. 74 (6490) un grup de cetăţeni ai oraşului atrăgeam atenţia domnului primar de faptul că locuitorii oraşului sunt victime ale unui pogrom ecologic ce se derulează de ceva timp în oraşul Suceava. Aminteam atunci de zecile de arbori maturi tăiaţi din zonele cele mai poluate ale oraşului, de rolul gardului viu dispărut, de suprafeţe din parc înlocuite cu terase, de lipsa unei strategi care să aibă ca efect diminuarea poluării şi deschiderea primăriei spre oameni. Toate aceste semnale de alarmă venite dinspre cetăţeni au fost ignorate, ba mai mult s-a accentuat şi mai mult falia dintre oameni priviţi ca o masă de votanţi din patru în patru ani şi primăria condusă de primarul Lungu. În această cheie trebuie privită hotărârea domnului primar, fără nici un fel de consultare publică, de a distruge singurul părculeţ din cartierul Obcini şi fără transparenţă decizională, amplasarea unei grădiniţe pe acest spaţiu.
Reamintim că comunitatea cartierului Obcini împreună cu cadrele didactice, elevi şi foşti elevi a semnat şi susţinut o petiţie prin care i se cere primăriei identificarea unui alt spaţiu pentru grădiniţă.
Nu înţelegem cum a fost realizat proiectul depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est după spusele primarului, fără o analiză temeinică şi consultare publică realizate înainte, sfidându-se un alt proiect educativ, eco-şcoală, din cadrul unui program susţinut de UE, UNESCO şi UNEP. Graţie unui efort colectiv al profesorilor şi elevilor, Şcoala “Ion Creangă” a devenit în anul 2002 prima eco-şcoală din România, primind steagul verde şi inaugurând părculeţul de care suntem legaţi, profesori şi elevi deopotrivă.
Încheiem citând o minunată elevă a şcolii noastre: ,,Suntem datori să creăm spaţii mai bune pentru generaţiile care vin, nu să alegem varianta cea mai ieftină sau facilă pentru birocraţia primăriei. Nu aşa se face managementul stakeholderilor şi în nici un caz nu aşa se începe un proiect finanţat din bani europeni.’’
Camelia Cutui, Adriana Mihalcea, Brânduşa Gabor, Daniel Ciobanu, Violeta Faliboga, Brânduşa Dănilă