În perioada 17-28 iulie 2017, trei cadre didactice – prof. Elena Simona Dobrincu, prof. Mihaela Şerban, prof. Marian Rebei – de la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava, au participat în Irlanda la cursul de formare “Making technology work in the classroom”, organizat de Future Learning Language School Dublin. Acest curs face parte din mobilităţile de formare ale proiectului “Implementarea platformelor e-learning - un instrument modern în pregătirea adulţilor pentru inserţia pe piaţa muncii”, proiect derulat de CT “Al.I. Cuza” prin finanţarea obţinută în cadrul programului Erasmus+ Acţiunea cheie 1 (KA1) - Proiecte de mobilitate. Educaţia Adulţilor (perioada de implementare iunie 2016 - iunie 2018).
Obiectivele majore ale cursului de formare au fost: (1) abordarea îmbunătăţită a învăţării dintr-o perspectivă consolidată de utilizarea tehnologiei şi a unei suite de aplicaţii sau instrumente disponibile online; (2) observarea implementării acestora la grupe de elevi din cadrul instituţiei organizatoare a cursului; (3) crearea unui portofoliu propriu al cursanţilor, pe baza observaţiilor metodico-pedagogice ghidate şi libere.
Profesorii cursanţi au învăţat şi observat cum să utilizeze tehnologia şi aplicaţiile digitale pentru a diversifica conţinutul educaţional şi a spori atractivitatea procesului de predare-învăţare şi a mijloacelor de evaluare. Introducerea tehnologiei şi a resurselor multimedia în conţinutul lecţiilor şi în conceperea materialelor destinate evaluării poate spori nivelul cunoştinţelor şi al competenţelor elevilor, precum şi motivaţia lor pentru o anumită disciplină.
Ca urmare a participării la acest curs de formare Erasmus+, principalele rezultate aşteptate şi impactul în cadrul Colegiului Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava vor fi: dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, în special prin utilizarea tehnologiei şi a resurselor digitale multimedia; crearea de conţinuturi educaţionale de tip e-learning care să ofere elevilor – mai ales a celor de la forma de învăţământ frecvenţă redusă – accesul la resurse de învăţare și instrumente variate, moderne de evaluare pentru fiecare disciplină din planul cadru de învăţământ; dezvoltarea și îmbunătăţirea competenţelor digitale şi lingvistice ale elevilor de la forma de învăţământ frecvenţă redusă; popularizarea exemplelor de bună practică întâlnite în mobilităţi în rândul colectivului didactic al colegiului.
Aspectele formale ale cursului au fost completate de interacţiunea lingvistică şi culturală prin vizite în locaţii şi la obiective cultural-istorice din centrul oraşului Dublin (Trinity College Library, National Gallery of Ireland, Dublinia etc.), precum şi o seară socială, pentru a experimenta atmosfera specifică unui pub irlandez.
Prof. Marian Rebei, Colegiul Tehnic "Alexandru Ioan Cuza" Suceava