Este iunie. Este ziua mult aşteptată de talentaţii copii din Bosanci. Este zi de sărbătoare pentru întreaga comunitate. Talentul a reunit pe data de 13 iunie 2017, cu mic cu mare, atât elevi, cât şi cadre didactice, atât părinţi, cât şi bunici, ortodocşi, baptişti, penticostali, cât şi conlocuitorii romi în sala devenită arhiplină a Căminului Cultural Bosanci. Concursul „Şi bosâncenii au talent”, iniţiat de inimosul profesor Valeru Avrămia, de la Şcoala Gimnazială Bosanci, a ajuns la ediţia a IV-a. Deviza sub care s-a desfăşurat a fost „Lăsaţi copiii să vină pe scenă!”. A devenit o tradiţie deja ca această manifestare artistică să fie îmbogăţită de o paletă de culori a creaţiilor plastice prezente la expoziţia realizată în cadrul concursului naţional „1 Iunie - La mulţi ani, copile drag!”, coordonat de prof. Ştefania Matei şi prof. Maria Podolak, inclus în CAERI/2017 la poziţia 288. Cele 1.107 lucrări plastice au devenit decorul ideal pentru spectacolul copilăriei.
Acţiunea Şcolii Gimnaziale Bosanci s-a derulat în parteneriat cu Primăria comunei Bosanci, cea care a sponsorizat acţiunea, asigurând resursele financiare şi Căminul Cultural, Poliţia Locală Bosanci, responsabilă cu buna desfăşurare a concursului, SC FLY Music SRL, care a sponsorizat premiile (instrumente muzicale), dar şi sonorizarea prin delegatul acesteia, domnul Nicu Găitan, SC Nico Profi Construct SRL, care a înmiresmat atmosfera cu flori multicolore.
Coordonatorul acţiunii, dl prof. Valeru Avrămia, a fost ajutat îndeaproape de elevii voluntari Ioana Barbă - clasa a VI-a, tot organizator, responsabilă cu editarea materialelor suport, Larisa Barbă şi Denisa Morar, două prezentatoare care s-au făcut bine-ascultate, mulţi alţi elevi şi multe cadre didactice membre ale juriului, îndrumători ai formaţiilor artistice, supraveghetori. S-a evidenţiat prezenţa dlui viceprimar Aleodor Nechifor, care, ca şi anul trecut, când a sponsorizat concursul cu editarea diplomelor, omul la ,,butoane”, responsabil cu videoproiectorul, melodiile în format negativ, derularea fotografiilor şi filmuleţelor din ediţiile trecute, dar şi mult aport la sonorizarea spectacolului-concurs.
Ediţia din acest an a debutat cu vizionarea de pe suport informatizat a câştigătorilor ediţiilor trecute: Clubul Ryukai (Arte marţiale Isshinryu) din anul 2013, Andrei Amariei în 2014, Matei Barbă - 2015 şi Georgiana Axinte - 2016. Prezent din nou pe scena care l-a desemnat cel mai talentat elev al anului 2015, Matei Barbă le-a mulţumit organizatorilor pentru oportunitatea de a-şi valoriza aptitudinile artistice.
Concurenţii din 2017 au prezentat momentele atent şi minuţios pregătite, cu multă trudă, cu ore de repetiţii şi ambiţie îmbinate cu speranţa reuşitei; mângâieri de claviaturi, zgândărit de arcuş peste corzile pline de colofoniu (sacâz), tropăieli desculţe, melisme şi frământări de limbă, răbufniri în covrigul trompetelor, alegerea deosebitelor vestimentaţii. De aceea, paleta a fost diversificată: solişti instrumentişti la vioară, trompetă, orgă, scenetă, recitatori, solişti vocali, grupuri corale şi, nu în ultimul rând, ineditul dans ţigănesc cu romi autentici şi desculţi.
Juriul alcătuit din 10 profesori şi 10 elevi a desemnat-o drept laureată pe eleva Livia Bacrău, din clasa a II-a B, Şcoala Gimnazială Bosanci, îndrumată de prof. Zenaida Ieremie, premiată cu o orgă Yamaha. Livia Bacrău a pătruns în sufletele participanţilor cu vocea ei minunată, interpretând impecabil cântecul „Învăţătoarea mea”, ca un omagiu adus tuturor cadrelor didactice care se străduiesc să modeleze bulgării de talent din micile vlăstare bosâncene. Locul doi a fost acordat micuţelor actriţe Simona Roibu şi Irina Aliman, din clasa a II-a Şcoala Primară Bosanci, care ne-au încântat cu sceneta „Ioana şi cucoana”, coordonate de prof. Angela Brahariu. Acestea au primti ca premiu o orgă Casio. Tot o orgă Casio a fost şi premiul pentru locul al III-lea, care i-a revenit Ecaterinei Barbă, solist vocal de la grădiniţă, grupa mică, coordonator prof. Mihaela Axinte.
Au fost răsplătiţi cu menţiuni pianistul Robert Cluci, clasa a VI-a, îndrumător prof. Tamara Bujorean, grupul vocal „Licuricii”, îndrumat de prof. Zenaida Ieremie, dansul ţigănesc îndrumat de prof. Monica Leceanu, recitatorul Cristian Cîrlan, îndrumat de prof. Maria Podolak, violonista Paula Caciuc, îndrumată de prof. Ileana Carvaţchi, şi grupul vocal „Şcolăreii”, îndrumat de prof. Lăcrămioara-Daniela Cojocariu. Toţi ceilalţi elevi au primit diplome, ghivece de flori şi şepcuţe personalizate. Mulţumim conducerii Şcolii Gimnaziale Bosanci, dlui director, prof. Constantin Grosu, care au ajutat la derularea acestei emoţionante activităţi.
Mulţumim mult sponsorilor, elevilor participanţi, părinţilor, comunităţii locale în totalitate, cea în care talentul se naşte şi aşteaptă să fie descoperit şi lansat pe noi drumuri, noi provocări. Ca un mic exemplu, eleva Georgiana Axinte, cea care a câştigat anul trecut locul I evoluând cu un număr de gimnastică artistică, a fost selectată în lotul naţional de gimnastică de la Bacău. Din acest motiv n-a putut veni ca invitată de seamă la deschiderea frumosului concurs-spectacol „Şi bosâncenii au talent”, dânsa fiind la lotul de gimnastică din municipiul Bacău. Îi dorim mult succes!
Aşteptăm cu nerăbdare ediţia a V-a.
Şcoala Gimnazială Bosanci