Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 apr 2017 - Anul XXII, nr. 74 (6490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scrisoare deschisă către Primăria Municipiului Suceava

Stimate Domnule Primar,Stimaţi Consilieri locali

Vrem să supunem atenţiei dumneavoastră şi a echipei manageriale pe care o conduceţi un aspect care probabil nu l-aţi sesizat.

În fiecare an din oraşul pe care îl iubim cu toţii dispar copacii… Numărul de maşini, mai ales cele second-hand, creşte alarmant, în prezent existând în jur de 40.000. Câteodată aerul pe care îl respirăm este otravă curată. Cancerul şi bolile de plămâni nu aleg, ne afectează pe toţi. Şi totuşi în fiecare an se taie copaci: Aleea Zorilor avea plopi frumoşi, puternici. Ni s-a spus că au cuiburi de ciori şi s-au tăiat, pe Aleea Mărăşesti, în acest moment dispar mesteceni maturi care au crescut odată cu generaţii de cetăţeni ai oraşului, în parcul Universităţii de asemenea dispar arbori aşa cum au dispărut şi în parcul Central. Lista ar putea continua: pe bdul 1Mai erau tei maturi, care au dispărut unul câte unul.

Un copac matur produce aproximativ 120 de kilograme de oxigen pe an, aproape 100 de metri cubi, care sunt suficienţi pentru o familie de trei oameni pe parcursul aceluiaşi an. Pe parcursul vieţii, un copac reciclează mai mult de o tonă de dioxid de carbon.

Prin urmare, daca 1 m³ de coroană volum standard cu indice de densitate 1,00 absoarbe aproximativ 9 g CO2 pe oră, numai în cazul celor şase mesteceni defrişaţi, la o înălţime medie a coroanei de 8 metri, cu un volum total de 268 m³, sunt absorbite în medie 144 kg CO2/zi eliberându-se în atmosfera 25 kg de oxigen/zi. De asemenea, trebuie menţionat faptul că pe timpul verii temperatura scade cu aproximativ 3-4 grade sub coroana acestor arbori, care au o înaltă valoare ecologică, mai ales în aerul agresiv şi poluat al Sucevei.

Nu sunt informaţii doar pentru copii. Ar trebui amenajate şi alte parcuri. Dar dacă spaţiul şi banii nu ne ajung să facem mai multe, de ce să stricăm puţinul ce ne-a rămas? De ce să nu păstram ceea ce încă mai avem.

Dacă putem să ne alegem mâncare bio, dacă putem să ne purificăm în plus apa ce o consumăm, aerul nu îl putem filtra. Nu stă în puterea noastră să facem asta.

Trebuie menţionat faptul că prin aceste defrişări abuzive sunt încălcate flagrant art. 5, 7 şi 12 ale Legii nr. 24 din 2007 cu completările ulterioare, iar întreaga amenajare contravine principiilor declarate ale Convenţiei Europene ale Peisajului din 2000, precum şi Cartei de la Leipzig din 2008, ambele documente ratificate şi asumate de România. În consecinţă cerem justificarea motivului pentru care se atentează la sănătatea sucevenilor, iar spaţiul urban este privat de beneficiile pe care le aduc aceşti arbori, şi solicităm primăriei şi instituţiilor implicate în acest demers următoarele:

·       Punerea la dispoziţie a autorizaţiei de defrişare eliberată de Direcţia de mediu din cadrul Primăriei Municipiului Suceava, corelată cu studiul de Cadastru Verde 1999-2004 şi cu legislaţia de mediu în vigoare;

·       Punerea la dispoziţie spre consultare a Registrului local al spaţiilor verzi, conform art. 12, alin. 1 şi a strategiei vizând spaţiile verzi întemeiată pe acest Registru, aşa cum prevăd normele de aplicare ale Legii Nr. 24/2007 cu completările ulterioare.

Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava:                                        

·       Punctul de vedere privind tăierea copacilor şi înlocuirea cu flori;

·       Avizul de mediu aferent acestui proiect.

Gărzii de Mediu Suceava:

·       Punctul de vedere privind modul în care s-a respectat legislaţia de mediu în cadrul acestui demers, în special în privinţa defrişărilor şi intervenţiilor asupra spaţiilor verzi existente;

·       Aplicarea de măsuri legale în cazul în care legislaţia de mediu nu a fost respectată.

În speranţa deschiderii dialogului cu cetăţenii oraşului, sperăm să primim un răspuns.

 

Cu respect, cetăţeni ai oraşului, Nastasia Butnaru, Camelia Cuţui, Adriana Mihalcea, Brânduşa Gabor, Daniel Ciobanu, Ionuţ Iftimesei, Violeta Faliboga, Brînduşa Dănilă 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scrisoare deschisă către Primăria Municipiului Suceava.
 Vizualizări articol: 8599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 10 voturi
Scrisoare deschisă către Primăria Municipiului Suceava4.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei