În perioada 16-20 ianuarie 2017, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava este gazda unei delegaţii din Polonia, alcătuită din cinci profesori (manager BARBARA KOWALIK, MICHAŁ WILK, MICHAŁ WAŚNIEWSKI, MICHAŁ SKOWROŃSKI şi RAFAŁ STRUZIK), de la Școala Centrum Kształcenia Zawodowego I Ustawicznego. Aceştia au participat la un job shadowing în cadrul proiectului Nauka Przez Doświadczenie – Learning By Experience, integrat în programul de mobilitate Erasmus+ pentru formare profesională (VET), acţiunea cheie 1 (KA1).
Profesorii polonezi, cu specializări în domeniul tehnic, au avut întâlniri cu echipa de management a colegiului, cu responsabilii comisiilor metodice din unitatea de învăţământ, cu membrii colectivului profesoral şi cel al elevilor.
Fiecare zi a programului a fost dedicată câte unei tematici de discuţie şi observaţie.
Au avut loc întâlniri în cadrul cărora s-a discutat despre asemănările și deosebirile dintre cele două sisteme de învăţământ (român şi polon).
S-au efectuat vizite de observare a atelierelor școlii, a dotărilor existente, a service-urilor cu care Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” are semnate contracte de colaborare. S-au avut în vedere aspectele organizatorice, dar și cele practice ale acestora.
S-a făcut o analiză comparativă a programei de studiu de la profilul tehnic specializat pe anumite meserii, a modulelor, a structurării orelor de practică şi a rezultatelor înregistrate de-a lungul anilor.
S-au urmărit orele de studiu de la specializările tehnice, unde delegaţia a luat la cunoştinţă maniera în care funcţionează sistemul de notare a elevilor (raportat la obiectivele educaţionale ale cursurilor, la atitudinea faţă de activităţile școlare şi extrașcolare în care sunt implicaţi cursanţii, la calitatea activităţii propuse) şi despre cerinţele specifice fiecărei specializări.
S-a discutat despre structura şi forma examenelor care sunt susţinute la aceste specializări (tehnic şi profesional), despre standarde şi cerinţe și s-a realizat o analiză ilustrativă a unor subiecte de examen.
Au participat la orele de curs la specializările mecanică auto, electrician de joasă tensiune și frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist. La finalul orelor de observaţie, s-au analizat rezultatele la examenele din ultimii trei ani de studiu, evidenţiind punctele slabe şi forte în pregătirea elevilor.
Colaborarea cu școala din Polonia a stabilit nu doar relaţii de parteneriat educaţional, dar a și consolidat relaţiile de prietenie care sunt menţinute de mai bine de cincisprezece ani.