Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie patronează, pentru al doilea an, în România, programul internaţional “Eat Responsibly“, program în care ţara noastră participă alături de Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia şi Slovenia.
“Eat Responsibly“ este un proiect de responsabilitate socială care îşi doreşte ca participanţii să ȋnţeleagă de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative/ireversibile asupra unei importante părţi a planetei noastre. Scopul proiectului este conştientizarea tinerilor cu privire la consumul de hrană responsabilă.
Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava subscrie scopului propus de proiect, alegându-şi în acest an ca domeniu de intervenţie deşeurile alimentare şi impactul acestora asupra planetei.
Elevii Colegiului Tehnic “Petru Muşat” Suceava au derulat în decembrie activitatea-concurs “Sănătate pentru noi, sănătate pentru mediu!”, activitate care a marcat deschiderea oficială a activităţilor proiectului în acest an şcolar şi care a avut ca principal scop conştientizarea elevilor asupra consumului responsabil de hrană. Elevii au demonstrat, prin alegerile lor, că a consuma responsabil hrana înseamnă a alege conştient alimente, luând ȋn considerare aspecte referitoare la deciziile privind sănătatea, mediul, economia, cultura etc.
Activitatea concurs a adus împreună echipaje formate din câte patru elevi din clasele de liceu şi şcoală profesională şi a presupus parcurgerea a trei etape distincte: prezentarea posterului/afişului pe care elevii l-au pregătit pentru activitate, afiş referitor la un fruct/legumă şi importanţa acestuia/acesteia pentru sănătatea personală şi a mediului, o probă în care au prezentat produsele realizate acasă, din grădina proprie, şi o probă în care au dat dovada creativităţii în bucătărie, gândind o reţetă din ingrediente puse la dispoziţie de asistenta şcolii, Lorena Sava.
Activitatea s-a bucurat de prezenţa coordonatorilor proiectului, echipei manageriale, personalului medical al şcolii, cadrelor didactice, dar nu în ultimul rând a părinţilor şi invitaţilor din şcoli partenere, şi a demonstrat tuturor celor prezenţi că a mânca responsabil nu înseamnă doar a fi atent la cât şi cum mănânci, ci, mai cu seamă, ce mănânci, cât de importante sunt resursele de hrană provenite din mediul din imediata ta vecinătate şi cât de important este să utilizezi eficient resursele.
Evident, degustarea produselor din cămări, indiferent dacă a fost vorba de dulceţuri, compoturi, zacuşte sau salate de toamnă nu a lăsat nimic în borcane, lucru care nu poate decât să ne bucure! S-a demonstrat relevanţa mediului pentru alimentaţie, s-a câştigat lupta cu fast-foodul şi sucurile acidulate... cel puţin astăzi. Un pas mic, dar important, să-i parcurgem împreună pe ceilalţi...!
Sebastian Abiculesei, clasa a XII-a D - purtător de cuvânt
Simion Daniela – coordonator program