La iniţiativa Primăriei Gura Humorului a fost realizată şi anul acesta o excursie de care au beneficiat 40 de elevi cu rezultate la nivel judeţean, naţional şi internaţional de la Colegiul „Alexandru cel Bun”, Şcoala Gimnazială Nr. 1, Şcoala Gimnazială „Petru Comarnescu”, Şcoala Gimnazială „Teodor Bălan” şi Clubul Sportiv Şcolar Gura Humorului. Excursia s-a desfăşurat în perioada 5-8 septembrie, având ca destinaţie Hajdúszoboszló, Ungaria. Consiliul Local al Primăriei Gura Humorului a asigurat transportul, trei nopţi cazare şi masă în regim demipensiune, intrarea la Aqua Palace Hajdúszoboszló, intrarea la Grădina Zoologică Nyiregyhaza, precum şi masa de prânz în ziua de întoarcere spre casă. De asemenea, Fundaţia „Te aud România” Gura Humorului a asigurat intrarea la ştrand şi Aqua Parc.
Grupul de elevi a plecat din Gura Humorului la ora 6:00, fiind însoţit de şase profesori. Am ajuns în Hajdúszoboszló în seara aceleiaşi zile, în jurul orei 20.00, unde am fost întâmpinaţi de personalul hotelului Hollidays, un hotel de trei stele, primitor, foarte curat, cu piscină interioară, internet, televiziune cu programe româneşti, restaurant pentru mic dejun şi cină, terase exterioare, zonă de agrement (masă de ping pong, şah, remi, biliard), personal vorbitor de limba română.
În dimineaţa celei de-a doua zile, după micul dejun copios, am plecat însoţiţi de profesori spre Aqua Palace Hajdúszoboszló, unde ne-am putut bucura de piscinele acoperite, tobogane, băi termale, surf, masaj. Din cauza vremii neprietenoase, am rămas până după-amiază în această locaţie, dar nu ştim când a zburat timpul. La ora 18:00 ne-am întors la hotel pentru a lua cina, după care am vizitat oraşul.
Miercuri a fost ziua cea mai frumoasă, vremea a fost prietena noastră şi ne-am putut bucura de ştrand şi de Aqua Parc: piscină cu ape termale, piscină cu valuri, tobogane diverse, langoşi, îngheţată, adrenalină, bucurie şi zâmbete sunt cuvintele cheie ale acestei zile de neuitat. De îndată ce soarele a început să se topească în nemărginitul orizont ce se deschidea în faţa noastră, am pornit pe străzile oraşului în încercarea de a găsi cadoul potrivit pentru cei de acasă. După cină, am îmbinat utilul cu plăcutul în hipermarketul Tesco, unde ne-am aprovizionat cu mâncare pentru drumul lung de întoarcere acasă, continuând căutarea celui mai reprezentativ suvenir pentru cei dragi.
Pentru că ne-am dorit să profităm din plin de Hajdúszoboszló, am lăsat pentru cea de-a patra zi vizitarea centrului oraşului Debrecen. Un oraş curat, ale cărui clădiri impresionează prin design şi coloristică, care invită la o revenire. Am pornit apoi spre Nyiregyhaza, unde am vizitat Grădina Zoologică cea mai mare din Ungaria, care se află într-o pădure imensă de 35 de hectare, împărţită pe continente, astfel încât vizitatorii pot observa modul în care trăiesc animalele în anumite părţi ale lumii, fiecare animal având amenajat un spaţiu generos din habitatul în care trăieşte. Aici se află 5.000 de animale din aproape 500 de specii: girafe, elefanţi, lei, jaguari, hipopotami, tigri, zebre, flamingo etc. Spectacolul cu foci ne-a delectat amiaza dinaintea plecării.
Astfel s-a încheiat o experienţă care lasă în urma sa doar amintiri plăcute: amintiri despre locuri şi despre oameni care au dat formă acelor spaţii, transformându-le în imagini veşnic vii în mintea noastră. Chiar dacă totul a durat patru zile, acestea au fost mai degrabă o singură secundă pe care am trăit-o într-un loc nou, înconjuraţi de o mare de oameni, toţi aflaţi într-o mare călătorie, uneori definitorie pentru ceea ce va urma.
Nimic din toate acestea nu ar fi putut însă fi posibile fără sprijinul autorităţilor locale, al domnului primar Marius Ioan Ursaciuc, al doamnei Nadia Creţuleac şi totodată fără sprijinul echipelor manageriale ale instituţiilor şcolare din oraş, care împreună sprijină performanţa, încurajează elevii să redescopere bucuria adusă de un simplu verb, „a învăţa”. Astfel, elevilor premiaţi în cadrul olimpiadelor judeţene, naţionale şi internaţionale li se aminteşte că efortul depus a fost observat de ceilalţi şi a contribuit la o schimbare. Asemenea proiecte nu pot fi decât lăudate, iar celor ce s-au gândit să le pună în aplicare nu putem decât să le mulţumim şi să le dorim să aibă parte de acelaşi succes şi în viitor în sprijinirea generaţiilor care vor călca pe drumul cunoaşterii.
Carmen Oanea, clasa a 12-a D
Prof. Elena Sextilia Solonaru